Tipărituri vechi

românești sau despre români

Școala Ardeleană

Floarea Adevărului, Blaj, 1816

„Floarea Adevărului pentru pacea și dragostea de obște. Din grădinile Sfintelor Scripturi prin mare strădaniia cucearnicilor între Ieromonahi, în Mănăstirea Sfintei Troiță de la Blaj, la anul 1750 culeasă. Carea luminat arată, cum că Unirea altă nu iaste, fără numai credința, și învățătura Sfinților Părinți. Tipăritu-s-au acum a doa oară în Blaj la anul Domnului 1816.”

Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Elementa linguae daco-romanae sive valachicae, Viena, 1780

Petru Maior, Istoria pentru începutul românilor în Dachia, Buda, 1812

„Istoria pentru începutul românilor în Dachia. Întocmită de Petru Maior de Dicio-Sânmărtin, protopop, și la Înălțatul Crăescul Consilium Documtenențiale al Ungariei, crăesc al cărților revizor. La Buda. În Crăiasca Tipografie a Universității Ungurești din Peșta. 1812”

Istoria Besearicei Românilor, Buda, 1813

Istoria Besearicei Românilor, Buda, 1813

„Istoria Besearicei Românilor, atât acestor din coace, precum și acelor din colo de Dunăre. Întocmită de Petru Maior de Dicio-Sânmărtin, protopop, și la Înălțatul Crăescul Consilium Documtenențiale al Ungariei, crăesc al cărților revizor. La Buda. În Crăiasca Tipografie a Universității Ungurești din Peșta. Anul Domnului 1813.”

Gheorghe Șincai, Hronica românilor şĭ a mai multor neamuri, Iasi, 1843

Gheorghe Șincai, Hronica Românilor şi a mai multor neamuri, Iași, 1843

„Hronica Românilor și a mai multor neamuri, încât au fost iale așa de amestecate cu Românii, cât lucrurile, întâmplările, și faptele unora fără de ale altora nu se pot scrie pe înțăles, din mai multe mii de autori în cursul de 34 de ani culeasă, și după anii de la Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos alcătuită de Gheorghie Șincai din Șinca, Doctorul Filosofiei, și al Teologhiei, fostul Director al Școalilor Naționalnice în toată Țeara Ardealului, și Diorfositoriu cărților în Crăiasca Tipografie a Universității Ungurești. În zilele prea Înălțatului, Domn al Moldaviei Mihail Grigoriu Sturza Voevod. Tomul I. În Tipografia Sf. Mitropoliei a Iașului la anul 1843, cu toată chieltuiala și osteneala prea cuvioșiei sale D. Ghermano Vida Arhimandrit și Inspector Tipografiei Sf. Mitropolii.”

 Sursa imaginilor: http://www.dacoromanica.ro/

Single Post Navigation