Tipărituri vechi

românești sau despre români

Dimitrie Cantemir, Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, Tomul I, Iași, 1835

Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, 1835„Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor. Alcătuit de Domnul Moldaviei Dimitrie Cantemir, la anii 1710. Iară acum de pe orighinalul manuscript depozitat de Fericitul Autoriu în Împărăteasca Arhivă a Moscvei scozindu-se, cu învoirea preaînălțatului nostru Domn Mihail Grigoriu Sturza V(oie)v(o)d. Și din orânduirea Înalt prea sfințitului Arhiepiscop al Sucevii și Miropolit Moldaviei D(omnul) D(domn) Veniamin Costache s-au tipărit. Tomul I. Iașii. În Tipografia S(fintei) Mitropolii. 1835.

Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor (stema lui Cantemir)Marca domnului Dimitrie Cantemir.
Cum s-au aflat în manuscriptul orighinal al Istoriei Romano-Moldo-Vlahilor.

Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor (Hronicon a toata Tara Romaneasca)

Hronicon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian Împăratul Râmului. Așijderea pentru numerele, carele au avut odată, și carele are acmu, și pentru Romanii carii de atuncea în trânsa așăzându-să, întraceiaș și pănă acmu necontenit lăcuesc.

Pentru vechiu neamul tătărăsc, carile în Sfânta Scrisoare să cheamă Gog și Magog, și pentru de obște hotărârea a toată Schithia și pentru numele Dachiei.

Capul I.
Prolegomena.

[…]

Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor (Prolegomena)

Cap XII.

Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani.

Aceștea dară mai sus pomeniți și în toată lumea cu nume nemuritoriu vestiți Romani, nepoții adecă și strănepoții Ellinilor Troadeani, sânt moșii strămoșii noștri a Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor, și a tuturor oriunde să află a Romanilor, precum și singur numele cel de moșie ne arată (Români chemându-ne) și limba cea părințască (carea din Românească sau Lătinească este) nebiruit martur ni este […]”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași

 

Single Post Navigation

5 thoughts on “Dimitrie Cantemir, Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, Tomul I, Iași, 1835

  1. Pingback: Colecția de carte veche românească de la casa Dosoftei, din Iași « Tipărituri vechi românești

  2. Pingback: Trei colecții de carte veche românească « Tipărituri vechi

  3. Am descărcat. Mulțumesc!

  4. Pingback: Facsimile de la Muzeul Național al Literaturii Române din București « Tipărituri vechi

  5. Pingback: Patria, a priori ! « EternaMoldova

Lasă un comentariu