Tipărituri vechi

românești sau despre români

Dimitrie Cantemir, Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, Sankt Petersburg, 1717

Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor 1„Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor. Întâi pre limba lătiniască izvodit, iară acmu pre limba româniască scos cu truda și ostenința lui Dimitrie Cantemir Voievodul și de moșie Domn a Moldovii și a Svintei Rossieștii Înpărății Cniadz. În Sankt Petersburg. Annul 7225. 1717.

Din Precuvântare

Din Precuvântare

Însă acestea toate, fiind de noi în limba lătinescă scrise // și alcătuite, socotit-am că cu strâmbătate, încă și cu păcat va fi, de lucrurile noastre, de ciia înainte, mai mult streinii decât ai noștri să știe. De care lucru acmu de iznoavă ostenință luând, din limba lătinească iarăși pre cea a noastră româniască le prefacem. Slujiască-se, dară, cu ostenințăle noastre niamul moldovenesc, și ca-ntro oglindă curată, chipul și statul, bătrânețele și cinstea neamului său privindu-și, îl sfătuiesc, ca nu în trudele și singele moșilor strămoșilor săi să să mândriască, ce în ce au scădzut din calea vredniciii chiar înțălegând, urma și bărbățiia lor răvnind, lipsele să-și pliniască și să-și aducă amente că, precum odată, așea acmu, tot aciia bărbați sint, carii cu multul mai cu fericire au ținut cinsteți a muri, decât cu chip de cinstea și de bărbățiia lor nevrednic a trăi.

Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor 3Hronicon
Daco-Romaniii,
Adecă a Țărâlor Românești

Cartea I
Carea arată descălecatul romanilor în Dachia de la Traian înpărat. Așijderea dovedește necurmat traiul lor într-însa de la același Traian înpărat pănă la Avrelie Avrelian înpărat

Canoanele
Cum se vor putea să să adeveriască lucrurile odânăoară adevărat făcute, însă în istorii târdziu și rar pomenite
[…]”

Sursa: Integrala Manuscriselor Cantemir. Manuscris facsimil inedit, Vol.8, Hronicul Vechimei a Romano-Moldo-Vlahilor, 2010.

Single Post Navigation

8 thoughts on “Dimitrie Cantemir, Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, Sankt Petersburg, 1717

  1. Pingback: Dimitrie Cantemir, Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, Tomul I, Iași, 1835 | Tipărituri vechi

  2. Pingback: Istoria RSS Moldovenești, Chișinău, 1967 « Cărți din R(A)SS Moldovenească

  3. Imi puteti pune la dispozitie coperta lucrarii in varianta curata, fara logoul vostru pe ea?

Lasă un comentariu