Tipărituri vechi

românești sau despre români

Dugonics András despre formarea limbii române și a poporului român la nord de Dunăre (1801)

Coroana Sf. Ștefan

Coroana Sf. Ștefan

Dugonics András, Stăpânirile maghiarilor, atât în vremurile de demult, cât și în cele de acuma

Dugonics András, Stăpânirile maghiarilor, atât în vremurile de demult, cât și în cele de acuma

Stemele Valahiei și Moldovei

Stemele Valahiei și Moldovei

Din capitolul Valáchiáról

Din capitolul Valáchiáról

O parte a soldaților romani din Dacia au fost mutați de împăratul Aurelian la sud de Dunăre pentru a scăpa de atacurile dacilor, „dar acei romani care au rămas în Dacia și-au amestecat limba lor romană cu limba sarmaților [slavilor] și cu aceea a dacilor. În felul acesta, s-a format o limbă aparte, limba română (oláh nyelv), care nu este altceva decât un amestec al limbii latine cu limba slavă și dacică (dákus), iar ei înșiși se numesc și astăzi romani (rómaiak), adică rumuni.”

Sursa traducerii: Melinda Mitu, Sorin Mitu, Ungurii despre români. Nașterea unei imagini etnice, Iași, 2014.
Sursă imagini: Dugonics András, A magyaroknak uradalmaik, mint a régi, mind a mostani üdökben, Pesten és Pozsonyban, 1801.

Single Post Navigation

5 thoughts on “Dugonics András despre formarea limbii române și a poporului român la nord de Dunăre (1801)

  1. De fapt, numele de roman nu se trage de la numele Roma, ci de la ce a insemnat candva in limba straveche: estic, rasaritean.

    • În care limbă străveche a însemnat „estic, răsăritean”?

    • Emil ILEA on said:

      Cives romani (cetateni romani, cetateni ai Romei).
      La Retragerea aureliana, administrarea si apararea Daciei a revenit gotilor – prin pactul de federare, gotii au agreat sa protejeze acesti ‘cives romani’, astfel ca românii se prezentau drept „cetateni ai Romei” in fata oricui.
      Pactul de federare a fist semnat succesiv si cu urmatoarele popoare migratoare, astfel ca mereu românii reaminteau administratorilor ca sunt „romani”.

      Acest statut a atras inclusiv din partea turcilor respect, caci romanii (sud si nord dunareni) au avut parte de autonomie (teritoriile lor nefiind transformate in pașaluk).
      De altfel, turcii ii numeau ” romeli” aduca Romani, infiintand doua provincii care purtau acest nume: Romelistan (Anatolia, la est de Constantinopol) si Romelia, la vest de Cinstantinopol.

Lasă un comentariu