Tipărituri vechi

românești sau despre români

Alegerile lui Ippocrat. Manuscris medical românesc (începutul sec. XVIII)

Alegerile lui Ippocrat. Manuscris medical 1„1:10: Iar de va fi crivăț, adecă vănt despre amiiazănoape, niște tuse, răgușăli, înpietrire de pântece, nelesnire udului, tremurări, dureri de coaste, de piept. Și când va ținea mult crivățul, atuncea în boale trebue să așteptăm unele ca aceastea. Adecă de va fi uscăcios, oftici, dureri de ochi, dureri de încheeturi, stricturare udului, nelesnire pântecelui, iar stările ceale din toate zilele adecă cele despre partea crivățului, înputernicesc trupurile, le dau mișcare lesne, și față frumoasă și lesnire de auz și usucă pântecele și pișcă la ochi. Iar celor ce au mai de nainte durere de piept, li să adaogă mai mult. Când suflă crivăț uscăcios, să nasc friguri iuți. Și de va ținea mai mult vremea acest feliu, după starea ce au făcut, trebue să așteptăm asemenea boale mai mult.

1:11: Iar pentru timpuri, de va fi iarna uscată și cu crivăț, iar primăvara ploioasă și umedă, trebue a fi vara friguri iuți și dureri de ochi și nelesnire de pântece, mai vărtos fămeilor și bărbaților ce au natură umedă.

1:12: Iar de va fi iarna umedă și ploioasă și lină, iar primăvara uscăcioasă și cu crivăț, muerile adecă ceale ce au a naște spre primăvară, negreșit leapădă, iar de vor naște în vreme înplinită, însă nasc copii slabi și bolnăvicioși, încât ori că mor curând, ori că trăind să zărnicesc, bolind. Iar celorlalți oameni să fac nelesnire de pântece și uscăciune, dureri de ochi, iar celor bătrâni, trohne pierzătoare în grab.

1:13: Iar de va fi vara uscăcioasă și cu crivăț, iar toamna ploioasă și umedă, vor fi dureri de cap iarna și tuse și răgușăli și mucărituri, iar la unii și oftică.

1:14: Iar de va fi și toamna uscăcioasă, și cu crivăț, precum au fost și vara, va fi de folos celor umedoși din fire, și muerilor, iar celorlalți vor fi uscate dureri de ochi și friguri iuți și mucărituri în lungă vreme, iar la unii melagholii.

1:15: Când va fi vara asemenea primăverii, trebue să așteptăm multe nădușăli în friguri. 1:16: În toate ceale patru vremi ale anului, să întâmplă toate boalele, însă în unile să întâmplă unele boale mai mult, și să întărâtă.

1:17: Că în vremea primăverii să întâmplă prea multe patimile ceale de nebunie, ceale de melagholie, de epilepsie și curgeri de sânge, și astupări în gât, și mușcături și răgușăli, și tuse și lepră și pecingine, și spurc și pojar cu rane și bube și dureri de încheeturi.

1:18: Iar vara sănt de obște unile din ceale zise mai sus, și friguri, adesea și aprânderi, de a treia zi, și de a patra zi prea multe, și vărsări, și urdinări, și dureri de ochi

Alegerile lui Ippocrat. Manuscris medical 2și de urechi, bășicături de gură, opăreală la boașă, și nădușăli.

19: Iar toamna să întâmplă multe și de ceale de vara și friguri de a patra zi, și zăpăciri și dureri de splină, idropică, oftică, stricurare de ud, și slobozire pântecilui și încuere și spetire și astupare în gât și hârâeli în gât și învărtejire mațelor, și epilepsii, și patimi de nebunie și de melagholie.

20: Iar iarna să scornesc junghiuri de coaste, strâmtorare plămânilor, patima îngreonării de somn, mucărituri, răgușăli, tuse, dureri de piept, de coaste și de coapse, durere și întunecare de cap, damlale. 21: Iar în vărste urmează de acest feliu la copiii cei mici și născuți de curând, să bășică gura, varsă, tușăsc, nu pot dormi, se umflă la buric, să sperie și li să opărăsc urechile.

22: Iar pă când le răsar dinții, îi mănâncă gângiile, îi apucă frigurile, tremură, urdină și mai vărtos pă când răsar cei câinești, și la cei grăsulii, și la cei supțirateci. 23: Iar mai matorindu-se, li să fac gâlci după urechi, le cad mușchii, năduh, piatră, limbrici rătunzi și lungi și supțiri, negi, gâdiliri la părțile ceale născătoare, umflături, bube, iar mai vărtos ceale zise mai sus.

24: Iar celor mai dolofani, li să întâmplă multe din ceale zise, și friguri lungi mai vârtos și curgere de sânge pă nas. 25: Iar copilandrilor le urmează scuipări de sânge, oftici, friguri iuți, epilepsii și alte boale, dinpreună și ceale zise. 26: Iar dănacilor pojaruri la gură, junghiuri la coaste, înghesuire la plomuni, adincime de somn, nebunie, arsuri, urdinare în îndelungată vreme, vărsări de venin, încuere și slobozire pântecilui, trânji.

27: Iar la cei bătrâni năduhuri, trohne cu tuse, stricurare și nelesnire udului, dureri de încheeturi, patimi la rănichi, întunecare capului, damlale, gârbovire, mâncărime a tot trupul, nedormire, umflare de pântece, la ochi și la nări, tâmpire vederii, albăstrime ochilor și îngreonare de auz.

28: Iar ceale mai multe boale la copii să judecă, unile adecă în 40 de zile, iar altele în 7 luni, altele în 7 ani, și altele ajung și până în vremea juniei. Deci câte boale vor rămânea necheltuite dintr-această vărstă la flăcăi, sau de la începerea lunătăciilor la fămei, obicinuesc a zăbovi […]”

Sursa: I. Seraficean, Alegerile lui Ippocrat. Manuscris medical românesc de la începutul secolului al XVIII-lea, Arad, 1997

Single Post Navigation

Lasă un comentariu