Tipărituri vechi

românești sau despre români

Encolpiul doctorilor sau Medicina practică, Iași, 1849

Pe pagina din stânga: „Arhimandritul Dionisie Tesaleanul, Doctor de Medicină. În vârstă de 65 de ani la anul 1840.”

Pe pagina din stânga: „Arhimandritul Dionisie Tesaleanul, Doctor de Medicină. În vârstă de 65 de ani la anul 1840.”

„Encolpiul doctorilor seau Medicina practică, cuprinzindu 363 de boale numite Elinește, Italianește și Romănește, cunoștința patimelor, caracterul, cauzele (pricinile) și vindecarea seau cura lor, fisiologia și anatomia trupului omenescu, materia seau medicina vindecărei, dietetica (paza), ighiena (ținerea sănătăței).

Adunate din cărțile osebiților doctori (medici) de cătră Arhimandritul și Doctorul de medicină Dionisie Piru Tesalianul, membru Soțietăței Elinilor de Medicină și Arheologie din Atena, și Cavaleriu Ordinului Regescu al Măntuitoriului.

Tipărită deadoaoară în Atena la anul 1840. Eară acum tradusă pe Romănie și tipărită prin Post(elnicul) D. Cornea. Tomul I. Iașii. Tipografia: Institutul Albinei. 1849.

Medicina practica (2)293. Tărârea picioarelor

Tărârea picioarelor este un fel de paralisie, încăt vrănd să pășească pătimașul, se alignește cănd în dreapta, cănd în stânga, tărănd mai mult picioarele sale. Pricina acestei patimi este încă nestrăbătută. Cu toate aceste vermii, frica cea răpide și iritația (ațițarea) seminței adese ori au tras după sine patima aceasta.

Se împarte în stenică (purtăreață) și astenică (zăcătoare), acută (aprigă) și hronică (învechită). Pentru a se vindeca, trebue pătimașului să se iae sănge, să i se dee curățenie de doue și de trei ori în 15 zile, doftoria antispasmodică, lapte de asină, bolul pentru spasmuri hronice (sbuciumări învechite); folosescu și băile reci, cele metalice, muzica și electricitatea.”

„Anatomie”

„Anatomie”

„Figura arborei generale cu 24 de ordine”

„Figura arborei generale cu 24 de ordine”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași

Single Post Navigation

Lasă un comentariu