Tipărituri vechi

românești sau despre români

Teodor Stamati, Manual de Istoria naturală. Prescurtată pentru tinerimea românească, Iași, 1841 (rasele omenirii)

Manual de Istoria naturală. Prescurtată pentru tinerimea românească de Doctor T. Stamati. Eșii, la Institutul Albinei, 1841

„După forma trupului și colorul pelei se deosebesc 5 rase seau soiuri de oameni, carii înse toți se par a se trage dintr-o trupină:

1)      Rasa caucazică, de cea mai regulată și mai frumoasă formă a trupului. Colorul pelii este alb, iară fețele sint mai mult seau mai puțin roșietice. La această rasă se socot Evropeii afară de Laponi și Fini, Micasienii, Arabii și Tatarii. Fig. 1.

2)      Rasa mongolică, de un color galbăn închis cu păr supțire, negru și aspru, o față lată și turtită, fălci bulbucate, nas mic turtit, ochi aseminea mici și o pele groasă și vânjoasă. Aice se cuvin: Iapanii, Hinezii, Calmucii, Kărgăzii, Mongolii și alții în Asia; Finii, Laponii în Evropa și Eschimoșii în America. Fig. 2.

3)      Rasa etiopică, este mai mult seau mai puțin de un color negru, aseminea și păr negru, lânos și creț, capul lungăreț, fălcile eșite, fruntea cam adâncată, nasul gros și cam lățit, și nu pot strănuta, buzele groase și răsfrânte, iară pelea moale ca și catifeaoa. Aice se socot toți Africanii despre sidul muntelui Atlas și o parte de Australieni. Fig. 3.

4)      Rasa malaică, de un color cafinii; păr negru, des și creț, nas lat, fruntea buliucată și gura mare. Aice se numără Malaii proprii și lăcuitorii insulilor mărei sudice. Unile neamuri din aceste sint foarte selbatice, urâe și mâncătoare de oamini, iară altele cultivite. Fig. 4.

5)      Rasa americană, este arămie, cu părul negru, neted și întins, fruntea îngiosită, ochii adâncați, nasul rădicat iară vârful tâmpit, fața lată și fălcile eșite. La această rasă se socot toți indigenii Americani, afară de Eschimoși. Fig. 5.”

Rasele omenirii

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași

Single Post Navigation

Lasă un comentariu