Tipărituri vechi

românești sau despre români

Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași, 1842

„200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești. Tipărite cu cheltueala și îngrijirea unei societăți de iubitori de înaintirea și strălucirea neamului Romanesc. A doua ediție. Iașii. La Cantora Foiei Sătești. 1842.

”Scara” (Cuprinsul). Primele 27 de rețete

 1. Supă pisată
 2. Supă de raci
 3. Supă cu gălușicele de carne
 4. Supă cu gălușicele de raci
 5. Supă franțuzască
 6. Supă cu gugoșele de tocătură de curcan
 7. Răsol cu salce de ciuperce
 8. Bou de modă
 9. Pui cu mazire cu raci
 10. Pui fierbinți
 11. Pui cu capire
 12. Pui albi înădușiți
 13. Pui au cotton
 14. Părjoale cu sardele
 15. Jambon cu friganele
 16. Hulubi în papiloturi
 17. Hulubi înădușiți
 18. Raci înădușiți
 19. Oue umplute
 20. Spănac de curechiu vânăt
 21. Limbă cu sosu de sardele
 22. Răcituri de cap de vițel
 23. Cărpăciori de raci
 24. Oue franțuzești
 25. Spanac cu clătite
 26. Friganele cu crieri
 27. Anghinar umplut

„No. 1. Supă pisată” (supă cremă)

„No. 29. Curechiu (varză) nemțescu umplut”

 Ei căpăținele nu prea mari, și le scobești înuntru, apoi ei și miezul acel scobit și-l ferbi cu sare, pe urmă ei carne și o hăcuești cu puțină ceapă, cu puțină pâne muiată, și cu curechiul acel fert mărunțel, apoi freci puțin unt, pui înuntru doă oue întregi, puțină sare, piperiu, și doă linguri de smăntănă, și le mestici toate bine la un loc, apoi umpli curechiul acel scobit, apoi îi faci iar calupu de curechiu, îl leagă cu ață, și îl ferbi în apă cu sare, apoi le tai felii și le așază în farfurii, și le faci un sosu deasupra.

„No. 64. Curcan umplutu”

Să ei un curcan, să-l grijești, și să-i tai pelea dealungul pe spate, și apoi cu-n cuțit să-i tai ciolanele păn la aripi și picioare, ferind de a tăia pelea, apoi ea ca o jumătate ocă carne de vițăl, un maiu [ficat] de gâscă și puțină slănină, și le toacă, dar nu prea tare mărunt, ea și căteva triufe sau ciuperce, și asemine tocate le pune la un loc de scadu cu puțin unt, petrinjel verde, hagimă [ceapă], sare și piperiu, apoi le pune într-o strachină puind un ou întreg, și un gălbănuș, și le mestică bine; cu aceasta umple curcanul, și îi coasă pelea pe spate; după aceasta taie felii de slănină tare subțiri, cu care învălești curcanul, și-l leagă pe deasupra cu ață, apoi îl așază în tingire, și-i pune trei linguri de zamă de vacă, jumătate de litră vin albu, puțin petrinjel verde, și hagimă, și-l lasă încet de ferbe, și cănd îi curcanul destul de moale, îl scoate și-l pune într-un loc să nu se răcească, apoi ea grăsime de pe sosu, ș-o strecoară pintr-o sâtă, ș-o lasă de ferbe pân rămâne numai puțină, și atunce deslegănd slănina de pe curcan, îl așază pe farfurii și-i toarnă deasupra acel puțin sosu, și prin pregiurul farfuriei așază cartofe mici prăjite.

„No. 108. Budincă de vinu”

15 dramuri unt pui într-o tigae să se înfierbinte, și pui de la patru franzele posmag în trănsul ca să se umfle, apoi pui 100 dramuri vin albu să fearbă amestecăndu-l, și apoi îl lasă să se răcească; pui 200 dramuri unt și-l freci puhav, și pui trei oue întregi, și patru gălbănușuri unul după altul, de la o alămâe coaja, 30 dramuri zahar, și cănd vor fi amestecate bine, ei de la patru albușuri omăt, amestecăndu-l binișor și ungănd calupul cu unt și cu posmag, îl torni înuntru și-l dai în cuptoriu.

Sursa: 200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești

Publicitate

Single Post Navigation

2 thoughts on “Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași, 1842

 1. Ca document este excelenta, multumesc frumos! Dar nu stiu daca m-as apuca acum sa descifrez scrierea chirilica 🙂

 2. Pingback: Budincă de vinu (M. Kogălniceanu, C. Negruzzi – 1841) | APTC.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: