Tipărituri vechi

românești sau despre români

Răscoală a moldovenilor dintre Prut și Nistru (1671) povestită de Dimitrie Cantemir

Poveste despre viața și faptele domnitorului moldovean Constantin Cantemir, rezumatul lui Theophilus Siegfried Bayer la opera lui Dimitrie Cantemir în latină și rusă (Moscova, 1783).

Poveste despre viața și faptele domnitorului moldovean Constantin Cantemir, rezumatul lui Theophilus Siegfried Bayer în latină și rusă la opera lui Dimitrie Cantemir (Moscova, 1783).

Viata lui Constantin Cantemir (latina 1)Viata lui Constantin Cantemir (rusa 1)„În al doilea an al domniei sale*, moldovenii care locuiesc dincolo de Prut stârnesc, Cantemir** ținându-se deoparte, o răscoală împotriva domnului. Se adună aproape 8.000 de răsculați, se îndreaptă pe neașteptate către Iași și împresoară pe domn în cetate. Duca îi cere lui Cantemir să apere curtea. Îi pune vitejește pe fugă pe răsculații năvălitori, dar în cele din urmă, prin mijlocirea lui Cantemir, Duca-vodă îi întreabă pe răsculați ce vor. Aceștia răspund că nu vor nimic altceva decât ca el să părăsească domnia.

__________
*a lui Gheorghe Duca
**Constantin~, tatăl lui Dimitrie Cantemir

Viata lui Constantin Cantemir (latina 2)Viata lui Constantin Cantemir (rusa 2)Vodă se învoiește cu ușurință, vestește că a părăsit domnia și cere slobodă trecere spre Țarigrad. Răsculații se învoiesc. Duca, ieșind din Iași, ajunge la Galați (un oraș așezat pe malul Dunării), de unde îl înștiințează pe sultan despre răscoala moldovenilor. Sultanul îi poruncește să ia cale întoarsă și, cu tătarii orânduiți, să-i spulbere pe răsculați și să-i măcelărească pe toți până la unul.

S-a folosit Duca nu numai de sfaturile, ci și de brațul lui Cantemir împotriva dușmanilor săi; căci răsculații, aflând știrea despre întoarcerea Ducăi și venirea tătarilor, se adună în câmpia Orheiului și jură sau să moară, sau să nu-l primească pe Duca în domnie. Cantemir este trimis de Duca cu o parte din tătari, îi pune pe fugă pe răsculați, îi risipește și îi silește să se supună stăpânirii domnului. Întorcându-se Duca, îi este foarte mulțumitor lui Cantemir și îl cinstește cu slujba de mare clucer.”

Sursa traducerii (după manuscrisul original păstrat la Sankt Petersburg): Dimitrie Cantemir, Viața lui Constantin Cantemir, Text stabilit și tradus de Radu Albala, București, 1973
Sursa imaginilor: Theophilus Siegfried Bayer, История о жизни и делах молдавского господаря князя Константина Кантемира, Moscova, 1783

Single Post Navigation

1 thoughts on “Răscoală a moldovenilor dintre Prut și Nistru (1671) povestită de Dimitrie Cantemir

  1. Pingback: Rascoala moldovenilor dintre Prut si Nistru de la 9 decembrie 1671 - - Portalul Romanilor de Pretutindeni

Lasă un comentariu