Tipărituri vechi

românești sau despre români

Pilde și povețe. Întăia carte moldovenească de cetire, Chișinău, 1908

Pilde si povete, Chisinau, 1908„Pilde și povețe. Întăia carte moldovenească de cetire. Tipărită de P. Rejep. Chișinău, 1908 g. Tipografiea (tiparnița) Bessarabskaia jizni.

Pilde si povete (Pan Halippa)Mult e dulce și frumoasă
Limba, ce vorbim…
O, vorbiț, scriț românește,
Pentru Dumnezeu!

Sion

Înainte cuvântare.

Draji copii basarabeni,
Pui din neamul românesc!

Luați cărticica-n mânî și citiț! Destulî-vă, cât ați fost orbi din pricina neștiinței de carte. Destulî-vă! Câci au trecut de-acu vremurele acelea, când omul putea trei și fărî carte. Și slavî ție, Doamne, c-au trecut!

Astâzi omenirea o părăsit drumurile vechi ale neștiinței și ale robiei sufletești. Toate noroadele să trag la lumină și toate să abat la știință. Ți-a venit dar vremea și ție, moldovene, să te gândești:

Pilde si povete (2)cum stai? cum trăești? și pe care drumuri și cărări trebui să apuci în viață? Și iară slavî ție, Doamne, cî vremea aceasta a venit!

Luați dar, moldovenilor, cartea-n mână. Câci nu dejeaba din străbuni să zice, cî cine n-are carte, n-are parte. Ș-apoi nu-i zadar să mai zice, cî știința de carte îți prinde păn la moarte, și cî meșteșugul te hrănește cu pâne și sare, iar știința-ți dă și cinste mare. Deci luați cartea în mânî și prin științî dovediți, cî sânteți vrednici de a purta sfântul nume de moldovan!

Prin astî carte micî, pe care o v-o punem în mânî, noi vă chemăm pe voi, moldovenilor din întreaga Basarabie, spre lumina științei, spre unire, spre dreptate, spre deplina deșteptare.

Leneșul, bețivul, buclucarul, lacomul, mișelul, prostul – toți aceștia și alții de sama lor nu-și vor găsi cuvânt de laudî în cartea noastrî; ei prin faptele sale rele și-au pierdut podoaba de om, – iată de ce pildele noastre moldovenești îi scoate la iveală sub nume de dobitoace sau

Pilde si povete (3)dihanii. Deci, moldovenilor, nu luați pildî de la nenorociții aceștia.

Drumul vostru este altul: năzuiți la lumina științei, care va îndulci și va înlesni vieața voastrî, cea grea și plinî de amar.

P. Cubolteanu (Pan Halippa)”

Articol postat prin bunăvoința Bibliotecii Științifice Centrale „Andrei Lupan” a Academiei de Științe a Republicii Moldova (Fondul de carte rară și veche).

Reclame

Single Post Navigation

One thought on “Pilde și povețe. Întăia carte moldovenească de cetire, Chișinău, 1908

  1. mdascalu59 on said:

    Inteleg ca este vorba de intaia carte de citire in l. moldoveneasca, editata in spatiul basarabean cotropit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: