Tipărituri vechi

românești sau despre români

Proect de reorganizația îmvățeturilor publice în Prințipatul Moldovei, Iași, 1847

Proect de reorganizația îmvățeturilor publice, 1847„Proect de reorganizația îmvățeturilor publice în Prințipatul Moldovei cu ofisul Prea Înălțatului Domn și întărirea pusă pe Anaforaua Obșteștii Adunări, din Sesia 1846. Iașii. Tipografia: Institutul Albinei. 1847.

Proect de reorganizația îmvățeturilor publice (2)Proect de organizația scoalelor în Moldova.

Împărțirea scoalelor.

Așăzămintele menite pentru îmvățătură în Prințipatul Moldovei sănt. A) Scoalele primare. B) Scoala fetelor. C) Scoala de meserie. D) Scoalele gradului al 2-le. E) Îmvățătura limbilor străine și a știinților Academice. F) Pansionatele private.

Despre Scoalele începătoare.

A. Scoalele începătoare sănt următoarele: în Capitală cinci și anume:

  1. Scoala Vasiliană din Trei-Erarhi.
  2. Scoala din Tatarași.
  3. Scoala din Păcurari.
  4. Scoala din Podul lungu.
  5. Scoalele Armene.

Pe la duoăsprezece ținuturi căte una și anume:
1. Dorohoiu. 2. Botoșeni. 3. Fălticeni. 4. Piatra. 5. Romanu. 6. Bacău. 7. Focșeni. 8. Tecuciu. 9. Galați. 10. Bărladu cu Clasul fundației Codreanului. 11. Vasluiu. 12. Hușul, și două filiale, 1 la Tărgul-Frumos. 2 la Tărgu Ocnei.

Îmvățăturile acestor scoale începătoare, se fac în limba Romănă în curs de trei ani, și se alcătuesc din materiile arătate, la Secția XIX 121 tabloul sub litera A […]

Proect de reorganizația îmvățeturilor publice (3)Secția XIV.
Despre Bibliotică și Cabinet de Fizică și Himie.

98. În urmarea prințipiilor așăzământului, Comisia va face o listă de cărțile cele clasice (mai de nevoe și mai folositoare în fiește care ram de știință) și se vor cumpăra pentru bibliotecă, spre a se pute consulta de Profesorii și scolerii la studiile lor. Nu se vor pute cumpăra însă multe de cât două eczemplare tot de ace scriere.

99. Biblioteca să se înzăstreze cu toate cărțile românești, tipărite pănă acum aice, sau aiurea, precum și cu manuscriptele ce ori unde se vor pute găsi, sau în original, sau în copie adiverită, și mai ales acele ce ar privi asupra Istoriei Naționale, asămine și cu toate cărțile istorice scrise în limbele streine, privitoare cătră nația Română.

100. Autorii sau editorii ce vor publica vre o sc(r)isoare în principat sânt datori a da gratis cinci ecsemplare pentru bibliotică. Biblioticarul se va îngriji de cărțile tipărite a se depune în Bibliotică […]”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași.

Single Post Navigation

Lasă un comentariu