Tipărituri vechi

românești sau despre români

Începuturile monahismului în Goția

Epiphanius (Epifanie al Salaminei)

Epiphanius. Contra sectam audianorum

„70. Despre schisma audianilor

Audianii sau odianii, cum li se mai spune, sunt o tagmă. Aceștia locuiesc în mânăstiri și trăiesc retrași de societatea celorlalți oameni având așezările lor prin pustietăți ori în apropierea orașelor, sau prin suburbii, sau chiar prin alte locuri pe unde obișnuiesc să-și facă sălașurile sau așezările lor cele îngrădite. Întemeietorul acestei secte a fost Audios, care a trăit pe vremea lui Arius, cam pe atunci când se adunase împotriva lui Arius sinodul care l-a condamnat (Niceea, anul 325) […]

Epiphanius

(de la rândul 38) Același bătrân Audios a fost surghiunit, iar împăratul (Constantius al II-lea) l-a trimis prin părțile Sciției (Dobrogea), fiindcă făcea să se răzvrătească multă lume. Episcopii îl acuzaseră de lucrul acesta la împărat. Și pe când Audios se afla acum de o bucată de vreme în Sciția, n-aș putea să spun de câți ani, și pătrunsese adânc acolo, în interiorul Goției (la nordul Dunării), i-a instruit pe mulți dintre goți în lucrurile credinței. Tot el a întemeiat în aceeași țară a goților și mânăstiri, în sânul cărora a înflorit regula călugărească, deprinderea de a trăi în feciorie și o asceză deosebit de severă. Fără îndoială, felul de viață al comunităților audiane este cu totul vrednic de admirație. Și orice faptă care se petrece în mânăstirile audianilor este frumoasă […]”

Sursa imaginilor: Epiphanius (Epifanie al Salaminei), Contra octoaginta haereses opus, Basileae 1543

Sursa traducerii: Izvoarele Istoriei României (Fontes Historiae Dacoromanae). Vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, București, 1970 (pe www.dacoromanica.ro)

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: