Tipărituri vechi

românești sau despre români

Felix Colson, Starea prezentă şi viitorul Principatelor, Paris, 1839

De l'État présent et de l'avenir des principautés de Moldavie et de Valachie

„Valahii împrăștiați, dar uniți în multe feluri, trăiesc compact la granițele Valahiei până la Almaș (?)(Alfus). Brașov este un oraș în întregime valah; are fabricile sale de ustensile și hârtie pentru folosul săracilor. Austria de multă vreme a căutat să întețească diviziunile religioase între valahi, profitând de diferențele dintre ierarhiile lor; unii sunt ortodocși și ceilalți, schismatici; dar în prezent, neînțelegerile sunt depășite, iar Seminarul religios de la Blaj oferă un exemplu demn de a fi amintit. Schismaticii, dintre care unii sunt destinați a deveni preoți, merg să-și facă studiile și urmează aceleași cursuri ca și grecii uniți.

Valahii Transilvaniei au un viitor; ei îi detestă pe maghiari; nu-i simpatizează nici pe secui, nici pe germani; ei sunt români (Roumains) și speră să se reunească cu frații lor din Moldo-Valahia. Ideea unei Uniri se popularizează din ce în ce mai mult. Ei se încurajează reciproc pentru a putea obține drepturi și privilegii pentru frații umiliți din Ungaria și din Banat. Ei n-au uitat că Huniade, acel faimos general ungur era de sângele lor; că sunt mai numeroși decât opresorii lor, și că în propria lor țară sunt reduși // la sclavie. Transilvania poate furniza un mare număr de valahi instruiți și distinși care pot face mari servicii cauzei compatrioților lor.”

Harta Principatelor, 1839

Harta Țărilor Române

Sursa: Félix Colson, De l’état présent et de l’avenir des principautés de Moldavie et de Valachie, suivi des traités de la Turquie avec les puissances européennes, 1839 (pe www.dacoromanica.ro)

Single Post Navigation

Lasă un comentariu