Tipărituri vechi

românești sau despre români

Gheorghe Șincai, Hronica românilor și a mai multor neamuri, Iași, 1853

„Hronica românilor de Gheorghie Șincai din Șinca. Tomul II. De la anul 1440 până la anul 1614 după nașterea Domnului Hristos. Iașii. În Tipografia româno-francesă. 1853.”

„Hronica românilor de Gheorghie Șincai din Șinca. Tomul II. De la anul 1440 până la anul 1614 după nașterea Domnului Hristos. Iașii. În Tipografia româno-francesă. 1853.”

pag. 202

pag. 202

Anul 1556. Neținându-se Craiul Ferdinand I de tractatul din anul 1555 ca să întoarcă Ardealul, și partea Ungariei lui Ioann Sigismund fiiului Craiului Ioann Zapolia, și măne-sa Crăiesei Isabelei, în anul acesta 1556, au luat nouă poruncă de la împăratul Soliman II amândoi Domnii Românești, ca să între cu oștile sale în Ardeal, și să scoată pe ferdinandiani dintr-însul. Carii au și întrat precum scrie Borșai Pal, cu 40.000 de ostași; iară cum scrie prea vestitul Enghel, Petru II Domnul muntenesc au întrat cu 12.000 și Moțoc sau Mozoc vornicul lui Alexandru IV Domnul moldovenesc cu 8000 pe la Brașov, de unde moldovenii s-au trimis la Bălgradul [Alba Iulia] din Ardeal, iară muntenii la Gherla să le bată și cuprindă de la nemți. Istvanfi zice: că Mozoc Vornicul numai cu 4000 au fost venit, căci precum arată iarăși Enghel, Alexandru IV după aceea au întrat pre la Rodna.

După ce au întrat românii în Ardeal, Petru Petrovici au adunat căpiteniile Ardealului, și cum zic annalii secuenești: În 12 Martie țeara Ardealului au giurat credincioșire feciorului Craiului Ioann, și s-au lăsat de credincioșirea cătră Craiul Ferdinand, pe Petru Petrovici l-au ales tutor feciorului Craiului, și întru aceea au luat Bălgradul.

În ce zi au luat Gherla de la Franțisc Dobo, carele se închisese în cetatea Gherlei // nu-mi aduc aminte, ci amândoi domnii românești după aceea curând, precum arată Catona, s-au dus întru întimpinarea Crăiesei, până la Satmar-Nemeti, și au ars în drumul acela mai mult de 300 de sate […]”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: