Tipărituri vechi

românești sau despre români

Caracterul femeilor după culorile în care se îmbracă (articol din Albina Românească, 1849)

albina romaneasca, iasi, ianuarie 1849„Nr. 2. Albina Românească. Gazetă politică și literară. Iașii, Jioi 6 ianuarie 1849. Anul XXI.

Foilleton.
Fisionomia coloarelor, în privirea femeilor.

A cunoaște caracterul unei femei este cimilitura cea mai grea, care nici un Sfinx *) n-ar pute dislega, de aceea observatorii acestui sex, au aflat un metod nemijlocit de a căștiga o știință atăt de folositoare în traiul social. Ist metod este prin colorul straelor, ce femeea îș alege, a giudeca despre caracterul ei. Fiecare caracter are plecare pentru atare color ce-i este analog. Să fii sigur că femeile care poartă strae portocalii, de amarant sau granat, sănt turburătoare și sfăditoare. Nu te încrede în acele ce poartă violet (toporaș), dar mai puțin acelor cu capele galbene. Ferește-te de cele ce se învestesc în negru; căci ist color cu dreptul se numește cabalistic adecă fermecător, cele ce le poartă se dedau la cugete negre. Alb este caracterul acelora ce n-au nici un caracter; femeile care întrebuințază acel color, sănt toate fără exțepție cochete, colorul roza (pembe) îl aleg femeile peste 25 de ani. Fetele de 15 ani urăsc acel color, lor le place mai vărtos colorul închis, numai de aceea pentru că neavănd experienție, privesc lumea în o lumină falsă. Dar astă sistemă, ca toate alte, are exțepția sa, de aceea femeile ce iubesc roza, sănt îndeobștie voioase, spirituoase, amabile, în gradul cel mai înalt. Le plac plăcerile, și nu au caprițiile cele grețoase, care ni displac în acele ce poartă strae închise. Colorul albastru prinde bine pe femei de toată vărsta. Acele ce aleg ist color, sănt mai cu samă blănde și cu reflexie; de sănt junele, inima lor este curată și nevinovată, de sănt mai înaintite la ani, ele urăsc lăngezirea morală. Aceste poartă color suriu cănd dă preste ele o nenorocire sau întristare. Liliechiu îl poartă numai femeile ce fură odinioară frumoase, și totuș voesc a rămăne frumoase. Liliechiul este pensia femeilor, care după îndestulate slujbe ș-au dat dimisia!
____________
*) Sfinx din mitologia Egipteană și Elenică, monstru, parte de sus femeie, cea de gios leu. Ea poruncea Tebanilor cimilitura: „ce ființă este aceea care dimineață umblă pe patru, la amează-si pe două, sara pe trei picioare?” Pe cel ce nu deslega, Sfinx îl mănca. Cimilitura însemnează pe omul carile ca prunc să tărie pe brănci, crescut umblă pe două picioare, ear înbătrănit se mai razămă și pe un baston. Sănt multe statue antice foarte frumoase, în care Sfinx se îmfățoșază încă și cu aripi. Lăngă piramidele de Cairo este un sfinx tăet în stăncă lung 168 palme, și 32 palme înalt. Două sfinx împodobesc antreua palatului Domnesc din Belvederul Socolei.”

Sursa: Dacoromanica – Biblioteca Digitală a Bucureștilor

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: