Tipărituri vechi

românești sau despre români

Cronica lui Radu Popescu: Bătălia de la Călugăreni (1595)

batalia de la calugareni 1„Auzind înpăratul Amurat aceste fapte ale rumănilor, la anul 7103/1595 au poruncit Vizirului Sinan să facă pod peste Dunăre să treacă oștile peste Dunăre în Țara Rumănească, și au dat poruncă la toate oștirile de la Anadol și de la Rumele să vie. Și vara au venit toate oștile cu vizirul la Dunăre, și, fiind podul gata, au trecut la Giurgiu. Mihai-Vodă încă și-au străns oștile și au scris la Bator Jigmond să vie cu oastea sa ungurească.

batalia de la calugareni 2Dar, zăbovindu-să Batory, Mihai-Vodă au eșit cu oastea ce avea înaintea vizirului. Și la Călugăreni s-au întălnit și, dănd război vitejaște, pe vizirul l-au oborât de pe cal în gărlă, și un spahiu l-au scos așa ocărăt. Că Mihai-Vodă ca un fulger umbla pin oaste, tăind cu mâna sa și pe Caraiman-Pașa. Și văzănd vizirul aceasta, s-au întors la locul unde era tăbărăt, dar Hasan-Pașa cu Mihnea-Vodă venea pin pădure, să lovească oastea lui Mihai-Vodă pe dinapoi; cărora prinzăndu-le de veste, s-au pornit însuși cu sabiia a mănă și vitejii după dănsul, au întrat ca lupii în oi, și cănd de cănd era să ajungă pe Hasan-Pașa să-l tae cu măna sa, dar au scăpat; și, ducăndu-se la vizirul, îș spunea unul altuia patimile, și să mira în ce chip ar face să prinză pe Mihai-Vodă, cu vicleșug, că cu puterea armelor nu putea. Și, chemănd pre Mihnea-Vodă vizirul, i-au zis să scrie la nescari preiateni ai săi, că le va da 50.000 de galbeni să înparță oștilor, și să prinză pe Mihai-Vodă, sau să-l lase oștile. Și, scriind Mihnea-Vodă la un Dan Vistiiariu și la alți boiari să-l viclenească, și trimițând într-ascuns, au început a-l vicleni, mai ales pe unguri cu bani, care s-au și făcut, că vrea să-l lase și să fugă. Aceasta văzând Mihai-Vodă, s-au tras spre Rucăr, așteptând pe Craiul cu oștile ungurești.”

Sursa foto: Istoriile domnilor Țării Românești (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu).
Transcriere după: Cronicile românești, vol. IV, Vieața și opera lui Radu Popescu, partea I. Publicată de N. I. Simache și Tr. Cristescu, 1943 (pe Dacoromanica).

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: