Tipărituri vechi

românești sau despre români

Viața și pildele preaînțeleptului Esop, 1812

„Viiața și pildele preaînțeleptului Esop. Prin acest tipariu mai îndreptate. 1812”

„Viiața și pildele preaînțeleptului Esop. Prin acest tipariu mai îndreptate. 1812”

Viata si pildele preainteleptului Esop 26. Mâța, și Cocoșul.

Mâța prinzând pre Cocoșiu, și vrând ca pentru cuvioasă pricină să-l mănânce, îl vinovățea zicând: că-i greu oamenilor, pentru că strigă noaptea, și nu-i lasă să doarmă. Iară el răspunzând: că pentru folosul lor face aceasta, ca la lucrurile sale să se deștepte. Mâța iară-l vinovățea: că este fără de rușine asupra firii înpreunându-să cu mumă-sa, și cu surorile sale. Iară el zisă: că și aceasta pentru folosul stăpânilor săi face, ca să capete // multe oao. Mâța zice: măcar de tu multe bune, și adevărate răspunsuri ai, dară eu n-oi rămânea flămând, și așea l-au mâncat.

Învățătură.
Această pildă însămnează, că firea rea de bună voe păcătuește, și de nu cumva supt chip bun și adevărat poate face aceasta, tot chear gândește să facă rău.

Viata si pildele preainteleptului Esop 323. Vânătorii, și Brebul.

Brebul este o hiiară cu patru picioare, și lăcuește în apă; spun doftorii cum că coaele lui sânt de multe leacuri; pentru aceia când îl gonesc vânătorii mai vârtos îl gonesc să-l prinză pentru coaele lui; deci cunoscând el din sine lucrul acela, dacă vede că nu va putea scăpa de vânătoriu, însăși el îș apucă coaele cu dinții de le rumpe, și le leapădă de la dânsul, ca să le găsească vânătorii și să le ia, și pre dânsul să-l lasă cu viiață. //

Învățătură.
Așa fac oamenii cei înțelepți, pentru mântuirea sufletelor lor, și pentru viiața lor: ca să scape din primejdii de moarte, nu le este jale, nici le pare rău, de toată avuțiia lor, numai ca să scape din mânile tâlharilor, și ale vrăjmașilor, și să-și mântuiască sufletele din moarte.

Viata si pildele preainteleptului Esop 440. Țapul și Lupul.

Țapul rămăsese de turmă, iară un Lup să luo după dânsul, și-l izgoniia de la turmă, iară Țapul dacă văzu că-l ajunge Lupul să întoarse și zisă Lupului, Lupe eu văz bine că astăzi voiu să-ți fiu de mâncare ție; deci pentru ca să nu moriu scârbit și cu inima rea, zi-m un scopos să joc, deci Lupul începu a urla cum îi este obiceiul de cânta el, Țapul începu a

Viata si pildele preainteleptului Esop 5juca cu tropot, iară Câinii de la turmă auzând urletul Lupului, îndată alergară, și izgoniră Lupul de la Țap; apoi dacă să depărta Lupul de la Țap, zisă: după dreptate pățiiu eu aceasta astăzi, că fiind eu bucătariu, adecă socaci, vrui să mă fac lăutariu.

Învățătură.
Așa este și cel ce nu să ține de meșteșugul lui ce au învățat de la părinții lui, sau de la Dascălul lui fieștece meșteșug, ci să apucă de niște lucruri ce nu le știe purta, și cad la becistniciile, și în toată ocara, de-i știe toți oamenii.

41. Racul și Vulpea.

Racul eșisă din apă și să păștea pre uscat, iară o Vulpe umblând să să hrănească găsi pre Rac și-l apucă, iară el văzându-ș perirea zisă: pre dreptate e să pătimesc eu aceasta, și toți câți vor face ca mine, că fiind eu stihie // de mare, vrui să mă pasc pre uscat ca dobitoacele.

Învățătură.
Așa sânt și oamenii cei ce-și schimbă feliul și chipul, cad la mai mari nevoi și pădepse, și să priimejduesc adeseori.”

Sursa: Biblioteca Digitală BCU Cluj.

Anunțuri

Single Post Navigation

One thought on “Viața și pildele preaînțeleptului Esop, 1812

  1. anghel on said:

    Am fost copil sarac si la 7 ani cand am invatat sa citesc,nu mai stiu in ce conjunctura in casa noastra umila a ajuns o carte a lui ESOP. A fost prima carte citita.Am fost marcat pe viata de pildele domniei sale.Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: