Tipărituri vechi

românești sau despre români

Radu Șerban îl înfrânge pe Moise Secuiul în 1603 (din Cronica lui Radu Popescu)

Domnia lui Radu Serban„Domnia lui Șerban Vodă. Anul 1602

Acest Șerban Vodă, ce-l numesc așa, obișnuindu-să oamenii, nu l-au numit pe el așa, Șerban, ci pe tată-său, iar numele său au fost Radul, și în hrisoavele sale dar Radu scrie, ci și noi după obiceiul oamenilor să-i zicem Șerban Vodă. După sfărșitul lui Mihai Vodă, precum s-au scris, boiarii

Cronica lui Radu Popescuși oștile ce fusese cu el s-au pogorăt pe la Căineni, la un sat ce să numiia Cărstănești, pe Topolog. Acolo au șezut pănă au făcut știre și celoralalți boiari ce era în țeară, că să deslipise unii de cătră Mihai Vodă (Buzăștii și alții). Atunci s-au străns toți acolo, și au ridicat Domn pe Șerban Vodă, că le era frică să miargă fără de Domn. Carele viind la Scaun, întăi la turci au trimis de au împăcat lucrurile, la sultan Mehmet, pentru să nu mai aibă domniia și țara turburare despre dănșii, așijderea și cu vecinii cu toți s-au înpăcat; și toți oamenii țării să bucura scăpănd de robii, de prăzi, de fugi pin munți, și de toate groazele și călcătura oștilor, și toți da laudă lui Dumnezeu.

Dar diiavolul, care nu voiaște pacea întră neamul omenesc, s-au sculat Sechel Moise, craiul Ardealului, și strănse oști să vie să calce și strice țara. Șărban Vodă cu boiarii, auzind, au socotit să-l împace cu daruri, și au trimis boiari cu daruri scumpe, rugăndu-l să să părăsească de a vărsa sănge nevinovat. Dar el nicicum nu vria, ci cu semeție zicia că va să facă rău. Și văzănd nebuniia lui Domnul și boiarii, au străns oștile degrab și au pornit spre Ardial, și în trei zile au trecut de ceia parte, unde eșindu-le Craiul înainte, cu oști sumețe, s-au întălnit. Carii dănd război tare, au biruit Șerban Vodă pe unguri, și i-au tăiat foarte rău. Acolo s-au găsit mort și Sechel Moise, craiul. Și s-au întors Domnul cu toți boiarii și cu toate oștile la țara lor, mulțămind lui Dumnezău toți […]”

Sursa imaginilor: Istoriile domnilor Țării Românești (Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu).
Transcrierea după Viața și opera lui Radu Popescu, partea I, publicată de N. I. Simache și Tr. Cristescu, 1943 (pe Dacoromanica).

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: