Tipărituri vechi

românești sau despre români

Cronica lui Pseudo-Enache Kogălniceanu: a doua domnie a lui Grigore Vodă Ghica în Moldova

Enache Kogalniceanu 1

Manuscrisul românesc nr. 62 de la Biblioteca Academiei Române

„În zilile acestui domn s-au făcut și un cutremur mari, care au țânut un minut de ceas. La cari mare spaimă au fostu asupra nărodului, și multe zidituri au căzut. Cari și mănăstire Golie fiinducă o tocmè într-acè vreme și o acoperè cu fier care s-au pomenit mai sus, că arsăsă în zilile lui Costandin Vodă Mavrocordat. Și fiind meșterii din Țara Unguriască, unguri, au căzut toate cubelile mănăstirei peste dânșii și s-au omorât 7 oameni dintr-înșii, cari pi unii pisti 3 zâle i-au găsit turtiți supt petri.

Pi acè vremi s-au arătat în câteva rănduri și sămne în ceriu, o stè cu coadă, care o număsc și cometa.

Pe acè vremi Domnul Gligorie Vodă să afla eșit din Eși la casele ce să număsc Frumoasa cu șederea, și de acolo s-a mutat în dial la mănăstirea Gălățâi petrecănd toată vara, fiinducă începu a se auzi pi une locuri și di boala ciumii care nu dă puțână spaimă la tot nărodul, nefiind deprinși acei lăcuitori cu di acest feliuri di boali; care boală pi-ncet au întrat

Enache Kogalniceanu 2și-n iarnă iar den primăvară s-au ațâțat boala pre tare, căt și Domnia iar au eșit cu urdie la Frumoasa, mai pi urmă și la Socola, înprăștiindu-să tot nărodul, căci nu era puțână boală, că atât murie căt nu putè ca sî dovediască ca să-i poată îngropa, și rămâneau pi cânpi di mâncau herăle, fiinducă câți lovè cu această boală, poroncisă domnul di-i scotè la cânp, afarî din târg, orânduind și o briaslă pentru căutari bolnavilor și a-ngropării lor, carii îi numisă di li zâcè cioclii.”

Fotocopii de la Biblioteca Academiei Române – filiala Iași.
Transcrierea după: Pseudo-Enache Kogălniceanu, Letopisețul Țării Moldovii… (1733-1774). Ioan Canta, Letopisețul Țării Moldovii… (1741-1769). Ediție critică de Aurora Ilieș și Ioana Zmeu, București, 1987.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: