Tipărituri vechi

românești sau despre români

Îndreptări moralicești tinerilor foarte folositoare, Buda, 1813

Indreptari moralicesti 1„Îndreptări moralicești tinerilor foarte folositoare. Cu cheltuiala jupânului Ioann Logofet, negoțitoriului și cetățeanului din Timișoara tipărite. În Buda. Cu tipariul Crăeștei Tipografii a Universitatei Ungurești din Peșta. 1813.

Indreptari moralicesti 2Purecii, și acestora aseamene, înaintea celor ce stau de față a-i ucide necuvios și de scârbă lucru iaste. Așijdere și de vei vedea pre altul vre un purece pre grumazi sau pre haine, sau alt ceva nescari muci, așa de cu pază să-i iai, ca el să nu simtă sau să vadă, iară nu precum fac unii oameni proști, carii de văd vre un purece preumblându-se pre grumazii sau haina altora, gândesc că cine știe ce bine fac, că opresc pre om, și cât de colo aleargă, de ia purecele de pre el, și-l ucide înaintea adunărei oamenilor, și aceasta iaste mare mojicie și prostie.

Asemene și alții de vor vedea pre tine unele de aceste, și le vor lua cu pază,// așijderea și pre patos (pre pardoseală) să nu-l calci, să mânjești toată vatra, ca să le fie scârbă celor ce vor ședea, așa când îți vor face unele ca aceste cu cinste îi mulțemește.

Indreptari moralicesti 3Ișlicul sau căița capului tău, nici ochii să-ți acopere, nici pre vârful capului să o ții, ci la mijlocul capului să ai obiceiu să stea, iar nu spre o urechie sau spre alta, precum se cuvine ostașilor, și precum corăbiarilor le iaste obiceiul să o plece.

Indreptari moralicesti 4Nici odată peana când scriem, să nu o puni după ureche, și să eși afară din casă sau din shoală, socotind cu aceasta că cine scie cine ești tu.”

Sursa: Biblioteca Digitală BCU Cluj.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: