Tipărituri vechi

românești sau despre români

Pavel Vasici, Dietetica sau învățătură a păstra întreaga sănătate, Buda, 1831

Pavel Vasici, Dietetica, Buda, 1831„Dietetica sau învățătură a păstra întreaga sănătate; a domoli boalele; a se feri de primejdia morții; și a se mântui din trânsa. După prințipurile a multor doctori învățați iară mai vârtos a profesorilor săi scoasă. De Pavel Vasici-Ungurean. În mărita și vestita Universitate, carea în Peșta este, în a 5-lea an al mediținei auzitoriu. În Buda. La Crăiască Tipografia Universitatei Ungurești. 1831.

Dietetica 1127. Boala mare sau epilepsia, aceasta se poate căpăta de frică, de spaimă, de năcaz, de multă beutură, de multă curvie, și onanie, și de alte asămenea neînfrânări; subpusul acestii boale, din cât poate fi, să nu-l lăsăm sângur, ca să nu se zdrobească căzând, sâmgele că vine boala să se pună deloc la pământ, și așa cei pre lângă dânsul să nu-i facă nemica, decât să iae seama să nu se zdrobească, a deșchide deagetul mare cu toată puterea la așa oameni nenorociți este nebunie. Iară a fugi de dânșii, gândind că are Deavol în sine, este tirănie, și cea mai mare prostie.

Dietetica 2137. Turbarea. Aceasta se naște în câni, mâțe, lupi, și vulpii, însă nu deacă mâncă ciocârlii, care au zburat pănă la vântul turbat, cum zic unii, ci deacă sânt: 1. prea mulți la casă. 2. deacă nu le dăm destul să beae, și să mânce. 3. deacă-i ținem totdeauna legați, și nu-i lăsăm să-și înplinească boldul naturei. 4. deacă îi scoatem din căldură mare odată la receală, și în potrivă […]”

Sursa: Biblioteca Digitală BCU Cluj.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: