Tipărituri vechi

românești sau despre români

Ion Ionescu de la Brad, Calendar pentru bunul gospodar, Iași, 1845

Ion Ionescu de la Brad, Calendar pentru bunul gospodar„Însușirea și întrebuințarea vinului

Vinul au agiuns a fi băutura cea obicinuită a omului. Ea este o băutură întăritoare, mai mult sau mai puțin hrănitoare și în oricare privire folositoare. Filosoful Platon și înțăleptul Solomon zicea că vinul împuternicește și înțălegerea.

Vinul cel supțire aduce curățenie și îngreuiază mistuirea, acele ușoare sânt bune de băut mai înainte de a se învechi, acele noue amețescu degrabă după cum au dovedit Bergman cu

Insusirea si intrebuintarea vinuluiațidul lor cel carbonic. Vinul cel vechiu este dătător de sănătate, îi bun la stomahuri slabe, la moșnegi, în toate întămplările dă putere trupului, fără ca să-l hrănească. Vinul cel gras și gros este cel mai hrănitor; iar vinul apos și acru nu-i hrănitor. Vinul cel roșu este mai tare, mai ușor și mai lesne de mistuit. Vinul cel alb este mai slab, scoate mai mult cu udul și este mai hrănitor decăt cel roșu.

Ori ce lucru bun întrebuințat fiind peste măsură, se face vătămător; de aceia Platon oprea de la vin pe tinerii ce nu avea 22 de ani. Aristot oprea pe copii și pe maice. Cartaghinezii nu era slobozi a bea vin când se afla în bătălie. Licurg da tinerimei priveliști înfiorătoare de beție spre a-i oțări și a-i depărta de vin, și Palmarius ne spune că legile Romei nu învoia pe preoți a bea mai mult decăt trei păhăruțe mici la o cină. Cu toată înțălepciunea legilor, adese ori vedem bărbați foarte de treabă stăngănd în vin strălucitele lor însușiri.”

Sursa: Biblioteca Facultății de Litere  din Iași.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: