Tipărituri vechi

românești sau despre români

Lucrările Obicinuitei Obşteşti Adunări din anul 1832 (București)

„Lucrările Obicinuitei Obșteștii Adunări din anul 1832”

„Lucrările Obicinuitei Obșteștii Adunări din anul 1832”

Lucrarile Obicinuitei Obstesti Adunari 1„No 11.
Proiect.
Pentru pedepsile arestanților gâlcevitori.
Secția I.

Art. I-iu. Arestantul gâlcevitor cu gura, numai pentru pricinile ce va face, să se bată cu 25 toege la spete, și în vederea celorlalți; cel gâlcevitor cu bătae, să se bată cu 50 toege; cel gâlcevitor cu rănire făr’de vătămare, cu 150 toege; iar cel îndemnător și pricinuitor gâlcevii, să-și ia pedeapsa ca gâlcevitorul cu gura cu 50 toege la spete.

Art. 2-lea. Arestantul ce va scăpa singur din ocnă sau din pușcărie fără spargere, ori din mâinile paznicilor fără de un sâlnic mijloc, să-și ia a zecea parte peste pedeapsa și osânda ce era hotărâtă; iar arestantul ce, fiind osândit la ocnă pe toată viiața, va cădea în asemenea vină, să se închiză la închisoare singuratică doă săptămâni de zile cu cătuși de mâini; iar paznicul dintr-a căruia neîngrijire va fi scăpat arestantul, să se bată cu 50 toege și să se închiză în locul vinovatului, de la doă luni până la șase luni, după măsura învinovățirii; însă osânda de șase luni va fi când să va dovedi că paznicul s-au fost înțeles cu arestantul scăpat; iar bătaia pentru un asemenea paznic vinovat va fi îndoită, și unul ca acela va fi lipsit din slujbă pentru totdeauna și va plăti și paguba celor în prigonire cu arestantul scăpat […]

Lucrarile Obicinuitei Obstesti Adunari 2Pentru recreație.

223. Lecțiile de petrecere trebue să se facă de obște în vremea recreații.

Înjurăturile sau oricare alte vorbe necuviincioase vor fi oprite cu strășnicie, asemenea va fi oprit de a se întrebuința între școlari tutunul sau băuturi spirtoase, de a să citi cărți immorale, de a să întrebuința jocul cărților, și altor asemenea; să va depărta încă din conversația școlarilor oricare desbatere politică.

Școlarii când să vor juca să vor opri de a arunca cu pietre, să vor păzi de a să sui pă ziduri sau în copaci, de a alerga și a să juca pă scări și pe palimaruri, cu bună chibzuire însă li să vor da mijloace a face eczerciții ghimnastice care le pot întări trupul și îi face îndrăzneți.

În toată vremea recreații la joc sau la plimbare subt-învățătorii orânduiți vor avea mare băgare de seamă la toate mișcările școlarilor, și vor fi nelipsiți de lângă dânșii.”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: