Tipărituri vechi

românești sau despre români

Stephan Ignaz Raicevich, Clima Țărilor Române (1788)

Raicevich, Osservazioni storiche, naturali, e politiche intorno la Valachia e Moldavia, Napoli, 1788Osservazioni storiche (clima), p. 41„Clima, aerul și apa

Cele două Principate se află cam între gradele 44 și 48 de latitudine. Cu toate acestea, iarna e lungă și de obicei foarte aspră, mai ales între 20 decembrie și 20 februarie, ceva mai blândă în Țara Românească decât în Moldova. E adevărat totuși că în anul 1779, când a fost foarte puțină zăpadă în Țara Românească, în multe zile din luna ianuarie, termometrul Réaumur a coborât până la 20 de grade sub zero [-25°C], apele din fântânile cele mai adânci au înghețat, de asemenea și Dunărea până la o adâncime de șase picioare. De obicei, în vremea aceasta, frigul se menține între -12 și -15 grade Réaumur [între -15 și -18.8°C].

Osservazioni storiche (clima), p. 42Atunci când se văd toamna frecvente aurore boreale, se prevestește o iarnă lungă și friguroasă. Primăvara începe în aprilie și e foarte frumoasă. În iunie domină vânturile din sud-vest (Libeccio), care aduc ploi dese și abundente, uneori vătămătoare recoltei de grâu, cu tunete, fulgere și trăznete. E de observat că ploile au perioade regulate, de cele mai multe ori plouă torențial în fiecare zi la aceeași oră și apoi cerul se înseninează.

În vremea aceasta, când căldura e timpurie și bate vântul de sud-vest (Scirocco), urmează niște inundații grozave atât ale Dunării, cât și ale tuturor râurilor din amândouă Principatele. Vântul de sud-est umed și cald topește zăpezile dintr-odată, și acestea – împreună cu ploile bogate care nu lipsesc niciodată – umflă râurile, care, după cum am spus, // se varsă în Dunăre, iar Dunărea în Marea Neagră […]

Osservazioni storiche (clima), p. 45În iulie și august, căldura este de obicei peste măsură de mare. Totuși nopțile// sunt întotdeauna răcoroase, aproape reci. În septembrie revin ploile. Luna octombrie și jumătate din noiembrie aduc vremea cea mai frumoasă, un aer temperat și plăcut și un cer cu desăvârșire senin. Vremea iernii e prevestită de un vânt foarte puternic din nord-est (da Greco) numit Crivăț (Crivaz), care ține sau trei, sau nouă zile și aduce cu el zăpadă multă, ce cade obișnuit până la o înălțime de 4 picioare, și atunci îngheață apele. Cu cât te apropii de munți, frigul devine mai nesuferit. Pământul îngheață în așa hal încât parcă e tot numai o piatră și care se brăzdează de crăpături ca (pământul) în vremea arșiței de vară.”

Sursa traducerii: Călători străini despre țările române, vol. X, partea I, București, 2000 (pe www.dacoromanica.ro)
Sursa imaginilor:  I.S. Raicevich, Osservazioni storiche, naturali, e politiche intorno la Valachia e Moldavia, Napoli, 1788.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: