Tipărituri vechi

românești sau despre români

Unire cu Moldova (articol din ziarul „Pruncul român”, București, 1848)

Pruncul roman, 13 iulie 1848„Pruncul romăn.
Marți la 13 Iulie 1848. No. 13. București.
__________
Unire cu Moldova.

Ca Romănia să fie liberă cu desăvârșire, ca să fie mare și puternică, trebue neapărat să se unească cu Moldova. Munteni și Moldoveni nu fac decât o singură nație, amândoi port acelaș nume glorios de Romăni, amândoi vorbesc aceeaș limbă, au aceeaș religie, aceleași interesuri, au aceleași nenorociri și simt aceeaș trebuință de îmbunătățirea soartei lor; alcătuesc cu un cuvânt un singur corp. Nu poate fi desăvârșită sănătate pentru un om, pe când mai pătimește un mădular al corpului său, asemenea o nație nu poate fi liberă cu desăvârșire până cănd se mai află o parte dintr-însa subt jugul despotismului. Am aflat că și Moldoveni s-au sculat, că au rupt lanțurile tiranii și au lepădat jugul ce-i apăsă; dar încă ne lipsesc știri mai lămurite,

Pruncul roman, 13 iulie 1848 (2)încă nu știm daca și ei au isbutit, daca și ei se bucură de libertatea și de toate drepturile ce le am câștigat prin glorioasa noastră revoluție; și nici un Romăn nu se va bucura pe deplin de cele dobândite până ce Moldova nu va fi liberă. Înnalta Poartă, care a recunoscut drepturile noastre, care a priimit noua constituția noastră, nu va priimi că într-o singură familie să fie unii în lanțurile robiei și alții în culmea fericirei nu o va priimi căci este și în interesul Porții de a avea patru milioane de oameni liberi și devuați cănd acum are numai doă și jumătate. Dar, și liberă fiind Moldova, nu poate fi fericită până cănd nu va fi unită cu țara dincoace de Milcov. De va voi să alcătuiască un stat în parte, va fi tot d’auna fără putere, nu va putea resista influenții vecinilor săi și va cădea prada ori căruia inimic ce se va scula împotriva ei. Aceasta ne așteaptă și pe noi Munteni, de nu ne vom uni cu Moldovenii. Romănia toată, această mare familie de frați nu poate fi fericită, nu poate fi tare și puternică decât numai prin unire; prin unirea numai vom alcătui un stat mare, un stat care n-are a se teme de nici o putere streină și care să fie considerat între celelalte staturi libere […]”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.

Anunțuri

Single Post Navigation

2 thoughts on “Unire cu Moldova (articol din ziarul „Pruncul român”, București, 1848)

  1. Capodoperă.

  2. Am avut plăcerea primei lecturi a acestui document în 1987. Am recitit cu frumoase aduceri-aminte. Uitasem de el. Faceți o treabă bună cu acest blog, e o fărâmă de cultură românească!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: