Tipărituri vechi

românești sau despre români

Proect pentru băi publice și o shoală de înotat, Iași, 1843

Proect pentru bai publice si o shoala de inotat, Iasi, 1843„Proect pentru băi publice și o shoală de înotat, de C. Mihailic de Hodocin, Director shoalei de arte, și Disertația despre folosul unui asemene așezământ, cetire în seanța publică a Academiei din 28 Mart. Iașii. La Institutul Albinei. 1843.

Proect pentru bai publice si o shoala de inotat 1Băi publice și o shoală de înotat.

Între institutele de educație și de sănătate, scăldătoarele publice și shoalele de înotare, au cuprins astăzi posturi foarte însemnătoare. Dreptaceea, în țerile țivilizate, nu se află o capitalie, ba nici politie [=oraș] ținutală, care să nu aibă băi publice și o shoală de înotat.

Fiind că în capitalia noastră lipsesc încă aceste două institute, D(omnul) C. Mihailic de Hodocin, director shoalei Mehanice, căruia sântem datori cu multe folositoare lucrări, s-au sirguit a găsi pentru una și pentru alta un loc potrivit și cu apă de agiuns. Pe locul cel sterp, în vale de Curtea-Veche, se află un lac lung de 23 și lat de

Proect pentru bai publice si o shoala de inotat 217 stânjăni, carele, diși este de demult mâlit, totuș are apă în adâncime de 8 palme.

Diși apă-cărătorii, necontenit umplu aice vasele lor, iar fierbinteala soarelui transformează în aburi o parte de apă, totuș fiind că ea nici odineoară în acel lac nu scade, urmează a presupune că el se îndestulează de un subpămintean isvor îmbelșugat, și care lac mult ar spori îndată ce s-ar curăți dupre cuviință, și ce s-ar revărsa în el și alte apropiete isvoare.

Cumpăna acestui lac fiind 5 palme peste cumpăna Bahluiului, lesne s-ar pute face ca să aibă apa lacului o curgere în Bahlui prin un înadins canal. Lacul, în acest feliu curățit și îndestulat, ar fi de agiuns pentru facerea unei shoale de înotare, având împregiurul ei cămpi pentru scăldătoare, dupre cum se înfățoșează în planul înadins, carele s-au făcut dupre proectarea D(omnului) Directorului Mihailic. Făcându-să pe acest loc sterp un asemene institut, cungiurat de o frumoasă grădină, care și în privirea sănătăței ar fi foarte folositoare, capitalia ar căștiga o nouă înfrumusețare, iar viața soțială a publicului, un plăcut chentru de întrunire.//

Pentru de a dovedi folosul cel mântuitor și înriurirea ce au băile și înotarea asupra sănătăței omului, împărtășim următoarea disertație a D(omnului) profesorului Doctor Aga C. Vârnav.

Cinst. Sfat Administrativ, prețuind asemene temeiuri, au supus Pre Î. Domn prin anafora acest proect, carile au căștigat și luminata întărire, încât au rămas a se pune în lucrare de Eforia capitaliei.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: