Tipărituri vechi

românești sau despre români

Brașovenii îl roagă pe Ștefan cel Mare să-i apere de turci (Aprilie 1479)

Stefan cel Mare, 20 Aprilie 1479Ștefan cel Mare le scrie brașovenilor (Suceava, 20 Aprilie 1479):

„Vă dau de știre că oamenii noștri au venit din Țara Românească (de Transalpino) și spun cu adevărat că nespus de cruzii păgâni, Turcii, au trecut iarăși, cu o altă oaste mare și foarte puternică, la Munteni, și nu știm gândul lor încotro bate […] Pe urmă, dacă știți ceva despre Ali Beg, să ne faceți cunoscut.”

Brasov, 26 Aprilie 1479Răspunsul brașovenilor, scris pe același document (26 Aprilie 1479):

„Multă supunere și slujbă-ți aducem înainte de toate Măriei Tale. Parcă ai fost ales și trimis de Dumnezeu pentru cârmuirea și apărarea Ardealului (Velut huiusmodi percep. debemus V.M. Dei gratia in gubernationem atque defensionem partium Transsilvanarum esse electam et deputatam). Ce vești vrei să știi, urmează. Îți dăm de știre că suntem în mare primejdie și la mare strâmtoare, din pricina Turcilor nespus de cruzi. În zilele trecute au făcut în aceste părți ardelene o pagubă jalnică, și au de gând să facă și mai multă, cum te vei lămuri și Măria Ta. Deci astăzi, adecă Luni după Sf. Marcu [26 Aprilie], au venit iarăși la noi oameni trimiși de la Munteni, de la prietenii noștri și credincioșii Sfintei Coroane, și ne-au făcut cunoscut, așa încât cu adevărat trebuie să credem și să ne așteptăm așa, că Turcii păgâni vin spre Ținutul nostru și spre cele trei Scaune secuiești, ca să ne prade. Pentru aceea, cu mare dor și dragoste te rugăm pe Măria Ta ca să faci bunătate să te apropii de această țară, spre a o feri de acei Turci nespus de cruzi. Ne-au mai spus acei credincioși ai Sfintei Coroane că ei, cu tovarășii lor, sunt aduși cu deasila și cu putere să asculte de acei Turci, ca și cum s-ar fi depărtat de credința creștină și ar fi și ei Turci. Pentru care și acei credincioși te așteaptă, suspinând foarte, pe Măria Ta. Căci au nădejde în Măria Ta că-i vei scăpa de sila și robia acelor păgâni, ca să mai poată sluji Sfintei Coroane și legii lui Christos. Ce vom avea sigur, îți vom da să știi, cum îl vom afla, ca unui domn prea îndurător al nostru.”

Sursa traducerilor: Nicolae Iorga, Îndreptări și întregiri la Istoria românilor, după acte descoperite în arhivele săsești (Comunicare la Academia Română în 18 Februarie 1905; extras din Analele Academiei Române. Memoriile Secțiunii Istorice. Seria II. Tom. XXVII).
Sursa transcrierilor latinești: Ioan Bogdan, Documentele lui Ștefan cel Mare, vol. II, București, 1913 (ambele lucrări pe www.dacoromanica.ro).
Sursa foto: Arhivele Naționale ale Ungariei.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Brașovenii îl roagă pe Ștefan cel Mare să-i apere de turci (Aprilie 1479)

  1. Pingback: Cine a apărat Europa și Transilvania de Islam? - Ion Coja

  2. Pingback: Cine a apărat Europa și Transilvania de Islam? | Lupul Dacic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: