Tipărituri vechi

românești sau despre români

Matia Corvin îi scutește de taxe pe preoții români din Maramureș (1479)

Matia Corvin îi scutește de taxe pe preoții români din Maramureș 1„Noi Matia din grația lui Dumnezeu Rege Ungariei, Boemiei etc. Facem cunoscut prin aceasta tuturor celor ce se cuvine: că noi atât după umilita rugăciune a credinciosului nostru părinte Ioannițiu Mitropolitul din Alba Iulia (fidelis nostri Reverendi Iovanychik Metropolitani Nandor albensis), cât și din spețiala noastră grație, am scutit grațios pentru toate timpurile viitoare pe toți Preoții Romăni de legea grecească din comitatul Marmoros (Valachos Presbyteros fidem Graecam tenentes, in comitatu Maromarosiensi), cei de acum și cei viitori, de plătirea veri căror tasse ordinare și estraordinare care trebuia ei, în mijlocul locuitorilor nostri regali, să le plătească Maistății noastre; ba îi scutim și-i mântuim prin puterea acestei cărți. Din care causă vă comândăm serios voă tuturor credincioșilor nostri, Dicatori și Perceptori ai tuturor tasselor noastre ordinare și estraordinare, assemine și Dregătorilor camerilor sărilor noastre regale, și Vicarilor lor celor din prezisul comitat Marmoros, ca să nu cutezați nici o dată și nici într-un mod a constrânge de acum înainte pe prezișii Preoți Romăni de legea grecească suppuși pomenitului Mitropolit, spre plătirea veri căror tasse ordinare și estraordinare care trebuia ei să le plătească în mijlocul locuitorilor nostri regali, în contra formei

Matia Corvin îi scutește de taxe pe preoții români din Maramureș 2scutirii noastre, și să nu-i suppărați sau să-i turburați în veri un mod în persoane sau lucruri pentru neplătirea acelora, supt amenințarea de a perde grația noastră. Această carte s-a recetit și s-a dat arătătorului. Dat în Buda în Sămbăta cea dintâiu înainte de Dumineca bucurați-vă, annul Domnului 1479, al Regatului nostru din Ungaria etc. 22, iară din Boemia 11.”

Sursa foto: Arhivele Naționale ale Ungariei.
Sursa traducerii: A. Treboniu Laurian, Nicolae Bălcescu, Magazin Istoric pentru Dacia, Tomul III, București, 1846 (pe www.dacoromanica.ro).

Reclame

Single Post Navigation

15 thoughts on “Matia Corvin îi scutește de taxe pe preoții români din Maramureș (1479)

 1. florin on said:

  sa inteleg ca textul este in latina, nu inteleg de ce traducerea este asa greoaie? din moment ce textul este intr-o alta limba traducerea se poate face in romana literara.

 2. MATEI Corvin – asta e numele in cultura romana

 3. RoMaria on said:

  Jowanichius a fost mitropolit de Belgrad (Nandor Alba). Episcopie ortodoxa de Alba Iulia – numai dupa desfiintarea episcopiei catolice, de la sfarsitul secolului al XVI-lea, iar Mitropolie de Alba Iulia –de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

 4. RoMaria on said:

  Nos Matthias… se numea Matia si nu Matei.

 5. mcm83 on said:

  M-ar interesa textul Constituției Cărvunarilor din 1822. Nu l-am găsit pe net. Cred că ar merita să apară aici dacă ai de unde să faci rost de el.

 6. Mulțumesc.
  Era mai mult o sugestie pentru acest blog, pe lângă interesul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: