Tipărituri vechi

românești sau despre români

Articol despre răscoala lui Horea în ziarul „Wekelyks nieuws uyt Loven” (1785)

„Noutăți săptămânale din Louvain/Leuven”

„Noutăți săptămânale din Louvain/Leuven”

Wekelijks nieuws uit Loven 1

Wekelijks nieuws uit Loven 2Wekelijks nieuws uit Loven 3Wekelijks nieuws uit Loven 4

„Scurtă relatare asupra originii, desfășurării și urmărilor răscoalei izbucnită în Transilvania și din fericire potolită prin prinderea conducătorilor Horea sau Nicolae Urs și Cloșca Ion

De trei luni interesul gazetelor este împărțit între conflictul împăratului cu Olanda și răscoala țăranilor români. Dar ele vorbesc despre acest din urmă eveniment atât de diferit, cu atâtea contraziceri, încât a fost foarte dificil până acum a se forma păreri juste. Noi am adunat ceea ce s-a spus cât mai verosimil asupra acestui subiect și se poate avea, astfel, cea mai mare încredere în relatarea pe care noi o dăm și pe care noi am sprijinit-o pe sursele cele mai puțin îndoielnice, gazetele din Viena și cele ale capitalei Transilvaniei.

Românii sunt, poate, singurii dintre toți supușii maiestății sale imperiale la care servitutea personală nu a fost încă abolită. În această țară tot ce nu este nobil este serv, și jugul servituții s-a îngreuiat cu și mai mare rigoare asupra capetelor acestor popoare […] Împăratul a voit, între timp, să preconizeze schimbări în prerogativele senioriale, dar interesații au făcut opoziții puternice, încât proiectul a rămas neexecutat. Indignați să fie încă victimele unei tiranii atât de degradante, în timp ce aproape toate popoarele care îi înconjură și-au recâștigat, în sfârșit, drepturile sacre ale umanității, prin îngrijirea augustului principe, care pune calitatea omului deasupra celei de suveran; incitați de altfel în secret de persoane nemulțumite de autorități, care au știut să profite de această indignare generală pentru a ajunge la scopurile lor criminale, câțiva țărani români s-au înțeles și au întărâtat pe alții și numărul nemulțumiților a crescut, în curând, într-un grad alarmant.

Din luna iulie a anului 1784 s-a observat că acești români țin adunări secrete; totuși, planul lor nu a ieșit la iveală decât la 28 octombrie; până la această dată nu se punea problema de mișcări extraordinare în Transilvania, dar în această zi Horea sau Nicula Urs a venit la Brad, la târgul care se ține în fiecare săptămână; el a îndemnat pe românii, care erau veniți în mare număr, să se adune în satul Mesteacăn, unde el are lucruri importante să le comunice. Mai multe mii dintre acești țărani au apărut efectiv trei zile mai târziu la locul indicat, fiecare popă în capul enoriașilor lui; acolo ei au luat hotărârea unanimă de a surprinde cetatea Alba Iulia, de a ataca arsenalul și de a se întări cu arme. Horea, pentru a-i însufleți înainte, le-a arătat un pretins ordin sau scrisoare imperială prin care ei erau îndemnați să extermine pe toți nobilii și domnii și să se elibereze de sub jugul servituții. Această patentă era scrisă cu caractere de aur și, în virtutea cuprinsului ei, i-a făcut să jure popilor pe o cruce de aur sau de metal galben (pe care el o purta la gât) că ei vor extermina toată nobilimea din Transilvania și vor pune mâna pe posesiunile lor.

Ei nu au fost decât prea fideli jurământului și nu au întârziat a-l pune în aplicare. Primele victime pe care le-au jertfit au fost doi vicejuzi și cinci soldați pe care intendentul comitatului Zărand, care a fost informat de această conjurație, i-a trimis pentru a-l prinde pe Horea. El a fost efectiv arestat, și deja se pregăteau să-l aducă, când cu strigăte înspăimântătoare pe care le-a scos, a venit în goană o mulțime de români pentru a-l elibera; cei doi vicejuzi au fost masacrați, iar soldații schingiuiți. Acest eveniment se petrecea în 31 octombrie.

După acest moment ei n-au mai pus nici o margine furiei lor […]”

Sursa traducerii: Sursa traducerii: Ștefan Pascu și colab., Izvoarele Răscoalei lui Horea, seria B. Izvoare narative, Vol. III. Presă, Broșuri. 1784-1785, București, 1984.
Sursa foto: Wekelyks nieuws uyt Loven, 1785.

Reclame

Single Post Navigation

8 thoughts on “Articol despre răscoala lui Horea în ziarul „Wekelyks nieuws uyt Loven” (1785)

 1. de ce traduce oare valah cu roman?

 2. acum in 2015 mi se pare gresita aceasta traducere. atunci cand a fost tradus poate parea firesc, in 1984 chiar imbucurator. cel care a preluat articolul din carte nu face diferenta… nu vede importanta distinctiei ce arata evolutia din populatia cea mai numeroasa in Europa, la traco-geto-daci, la dacia, valahia, 3 provincii si azi la Romania; arata cum s-a subtiat si impartit acest neam in mai multe popoare pana am uitat unii de altii…

 3. Domnu’ tiparituri, ai chiar aici un material minunat care îi răspunde exact lui bogdan. Ai Dictionarium Valachico-Latinum (Caransebeș, sec. XVII) de unde se vede clar dacă mai era nevoie că valah în latină (sau în orice altă limbă) se traduce în limba română prin rumân.
  Faptul că unii istorici din ziua de azi nu traduc (cu menționarea în subsol sau într-o paranteză a etnonimului folosit în documentul original) valah prin român este o altă dovadă a epidemiei de prostie care bântuie prin țara asta.
  Te felicit pentru efortul depus pentru acest blog. E o comoară și sper să nu dispară cum s-a întâmplat cu alte blocuri și saituri.

 4. Keresszegi Eduard on said:

  Prietene,ți-am mai spus,apreciez eforturile tale dar dacă ești corect și echidistant fii până la capăt.Și asta de ce o spun,încerci câteodată să tragi cântarul spre partea care îți convine și asta nu este fair.De ce nu ai tradus și ULTIMA PAGINĂ?Era la fel de semnificativă în a face lumină în negura istoriei dar de,se pare că nu dădea o lumină prea frumoasă asupra imaginii de erou național al lui Horia.
  Și să vedem așa pe scurt:”nu au fost iertați nici copii hunilor””au ucis 4000 de bărbați huni”,”25 de bătrâni uciși”..etc,asta doar zappând la prima vedere.
  O misiunile de genul ăsta nu fac altceva decât transformă activitatea ta dealtfel extraordinară într-un banal blog antiunguresc.
  Îți mai spun încă odată,istoria nu are naționalitate.Asta dacă suntem corecți.
  Și dacă suntem corecți putem menționa,cei trei au fost trădați tot de români,camarazi de-ai lor,asta ca să vedem nivelul moral al celor care azi,sunt prezentați ca eroi ai neamului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: