Tipărituri vechi

românești sau despre români

Însemnări despre domnitorii Țărilor Române într-un manuscris flamand (sec. XVII)

Domnitorii Valahiei„Voievozii mai de pe urmă dintre Voievozii Valahiei Mici sau Transalpine

Alexandru, Voievodul Valahiei Transalpine, adică, pe limba venedă, adică slavonă, Domnul, sau Maimarele ei. Acesta i s-a supus lui Ludovic, Regelui Ungariei și Poloniei, în anul 1342.

Laicu a fost adus sub supunere de către același Loys, în anul 1371.

Ștefan, Voievod al amânduror Valahiilor, 1390. A fost înfrânt de către Regele Sigismund și, nefăcând iarăși față, în 1392, le cere ajutoare turcilor, primul între ai săi. De aceea a și fost închis în temniță de ai săi.

Marcu, la Bonfini Merches, sau la alții Merkes, ori Mircius, ori Myrkes, la turci Murze, supus la bir față de Baiazid Ilderem, a fost de partea lui Sigismund în războiul de la Nicopole și l-a ajutat pe Musa, fiul lui Baiazid, ginerele său, împotriva fratelui Suleiman, în anul 1411. A fost ajutat de Turc împotriva lui Daan, sau Gdan, în 1415, rival al său și din aceeași familie cu sine, ajutat de către Sigismund.

Wlad Dracula, la turci Diracul, fiul lui Marcu, a fost ucis de către Ioan Huniade în 1445; pe acesta îl prinsese pe când se întorcea de la măcelul de la Varna.

Dan sau Daan Voievod urmează prin mijlocirea lui Ioan Huniade, (fiind) fiu al lui Masarampa, alungat (apoi) de către Zepius, adică Ștefan și (de către) Marcu, sau Myrke. Dar Masarampa se spune mai corect Mpasarampa.

Wlad Dracula, la Turci Casuclu Diracul-ogli, fiul lui Wlad de mai înainte. Acesta, atacat de către Muhamet II, fuge în Transilvania și este prins de Regele Matia, în 1462, și a fost prizonier în Ungaria vreme de 10 ani; dându-i-se apoi drumul, este ucis în luptă împotriva turcilor. Se spune (că a fost) crud și drept.

Fratele Dracula mai tânăr este supus de către Muhamet și întărit de către Matia, Regele ungar, 1462. I se spune Radulo, sau de către alții Radul. A purtat război cu Ștefan, Voievodul moldovean, în anul 1470, de către care a fost învins în anul 1474.

Alt Radul a mai domnit încă în anul 1526. Această Valahie, dat fiind că, prin Dunăre care se află la mijloc, … este despărțită de Servia și Bulgaria, le este mai ascultătoare turcilor și își schimbă mai arareori Domnii.

Domnitorii MoldoveiPrincipii de pe urmă ai Moldovei, sau Cara-Bogdaniei, sau Valahiei Mari

Moldavia este (astfel) numită greșit, din Moridavia, adică Maura Dania, adică ținutul negru al danilor și dacilor, de aceea este numită de către turci Cara-Bogdania, cum ar fi Gdania, sau Dania Neagră, pe care o scaldă străbătând-o râul Moldavus.

Bazarad, Voievodul valahilor, sau al Moldovei, încercat cu război, îl înfrânge în anul 1330 pe Carol I, Regele Ungariei; este de fel din regișorii Bessarabiei și de aceea (se numește) Bazarad.

Ștefan Voievod a trăit pe la anul 1350.

Ștefan fiul, alungat de către fratele său Petru, fuge la Cazimir II, Regele Poloniei, în anul 1358.

Petru, fratele, urmează după alungarea fratelui său.

Bogdan urmează sub Ludovic, regele Ungariei mort în 1382.

Petru urmează sub Vladislav, Regele Poloniei, mai înainte (zis) Iagiello, în anul 1388.

Ștefan Voievod al amânduror Valahiilor pe anul 1394.

Alexandru s-a mărturisit drept client al lui Vladislav Iagiello, Regele Poloniei; este supus unei năvăliri de către Murad II, în 1425, și, fiind asediată Golubecia, la unguri Columbatz, la turci Gugecziahr, adică porumbarul, în 1428, n-a vrut să-i trimită ajutoare împăratului Sigismund; a răposat în 1431.

Ilie fiul urmează, cel cu care a fost căsătorită Maria, sora Reginei polonilor Sofia de Kiev, a mamei lui Vladislav și a lui Cazimir, Regi ai Poloniei; a fugit în exil în Polonia, la urmă a dobândit Bessarabia; i-a avut drept fii pe Roman și Petru.

Ștefan, fratele lui, l-a alungat pe fratele său Ilie din domnia părintească. Prin mila lui Vladislav III, Regele Poloniei, este întărit de către poloni, în 1434. L-a avut drept fiu pe Petru.

Roman, fiul pomenitului Ilie, îi urmează mai apoi tatălui său. La Kromer mai este numit și Alexandru; pe când era copil, a fost alungat de către unchiul său bastard.

Bogdan, unchiul bastard, după alungarea copilului Roman, a domnit câtăva vreme. Beat fiind, a fost omorât de către Petru, fratele său bastard și el.

Petru, fratele bastard, după uciderea lui Bogdan, îi urmează cu forța și, urzind zadarnic capcane împotriva lui Roman, nepotul său de frate, a fost alungat prin fapta lui Cazimir, Regele Poloniei.”

Sursa: Ion Toderașcu, Însemnări necunoscute de istoria românilor (sec. XIV-XVI) într-un manuscris occidental, în Închinare lui Petre Ș. Năsturel la 80 de ani, Brăila, 2003.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: