Tipărituri vechi

românești sau despre români

Andreas Wolf, Contribuții la o descriere statistico-istorică a Principatului Moldovei, Sibiu, 1805

„Iacob (Stamati), arhiepiscop și mitropolit al Moldovei, născut în Transilvania, 1748, mort pe 21 Martie 1803, la Iași.”

„Iacob (Stamati), arhiepiscop și mitropolit al Moldovei, născut în Transilvania, 1748, mort pe 21 Martie 1803, la Iași.”

Andreas Wolf, Beiträge zu einer statistisch-historischen Beschreibung des Fürstenthums Moldau, Hermannstadt, 1805.

Andreas Wolf 1„Copiii își petrec de obicei primii ani în mijlocul țiganilor, unde se deprind cu o purtare imorală și o mentalitate primitivă. Într-o singură cameră afli: doici, țigănci, copii mici și mari, crescuți sub supravegherea unei bătrâne neroade, încărunțite în prejudecățile cele mai grosolane, care cată să facă să treacă timpul pentru ascultătorii strânși împreună cu înșirarea unor povești nesărate grecești,

Andreas Wolf 2

din care tinerii cetățeni ai lumii învață să cunoască doar trufia deșartă, uneltiri, intrigi de dragoste și altele de felul acestora, care însă nu sunt deloc potrivite pentru a deștepta în ei vreun simț moral. În harem se aud cele mai vulgare cântece de uliță care jignesc buna cuviință, cântate de țiganii aflați acolo și pe care copiii le prind ușor și apoi le repetă în fața părinților lor (care în cea mai mare parte) sunt destul de neînțelegători, ca să încuviințeze aceasta.

Dar aceștia își permit de față cu băieții și fetele lor, să poarte nu arareori, conversații atât de imorale, cum nu s-ar putea întâlni în Germania, decât doar în cele mai inculte straturi ale populației. Este ușor de înțeles ce neajuns rezultă pentru viitor din aceste prime impresii asupra întregului fel de viață al unui tânăr.

Când, în sfârșit, au ieșit copiii de sub paza și îngrijirea doicilor lor, sunt dați în seama unuia sau mai multor învățători particulari greci care trebuie să le împrospăteze niște cunoștințe, despre care nici ei nu au o concepție filozofică adevărată […]

Andreas Wolf 3

Elevi și profesori

Aici în țară și instituțiile de învățământ publice se găsesc în situația cea mai tristă, cu toate că unele școli sunt bogat

Andreas Wolf 4înzestrate. Școala din Iași, de ex., care se compune dintr-o casă foarte redusă, cu vreo opt camere (pe vremea mea), și unde elevii nu vin în cea mai mare parte pe jos, are venituri anuale de peste 30 de pungi de piaștri, din care aproape zece pungi merg la plata învățătorilor. Ce se face cu restul banilor, nu știu. La școala aceasta sunt numiți trei învățători greci, dintre care primul este plătit cu 5 pungi, al doilea cu 2 pungi și al treilea cu 600 de piaștri pe an. În afară de aceștia mai este și un profesor de limba latină tocmit cu un venit anual tot de 600 de piaștri pentru instruirea tineretului (cel mult până la clasa de sinteză). În acest post sunt numiți de obicei germani sau poloni; totuși se întâmplă ca postul acesta să rămână mai mulți ani neocupat, din lipsa unei persoane destoinice.

Andreas Wolf 5

În anul 1796 chiar și printre profesori genul predării limbii grecești nu era familiarizat îndeajuns cu nici unul măcar. Metoda lor de predare este pedantă și provoacă silă și împotrivire […]

Lecțiile sunt explicate într-un fel searbăd, și – ca și traducerile – sunt învățate mecanic pe de-a rostul. Prin metoda aceasta de predare, elevul este indispus, învață să cunoască cu adevărat prea puțini scriitori și astfel nu numai limba elenă, care i-a pricinuit atâtea chinuri, dar chiar și puținul rest de învățătură, pe care ar putea încă să și-l însușească, îi devin cu totul nesuferite.

De altfel, în zadar ai căuta la învățătorii aceștia cunoștințe solide, iar metoda socratică le lipsește tot atât de mult, ca și practicarea unei bune morale. Nu găsești printre ei nici un geograf, istoric, arheolog sau matematician și filosof cum ar trebui să fie și totuși nepriceperea și șarlatania lor literară li se plătesc destul de scump: deoarece în casele particulare ei se bucură, pe lângă masă și casă, de o leafă anuală de 5-600 de piaștri. Nu te poți deloc aștepta din partea lor la o atitudine umană plină de dragoste față

Andreas Wolf 6

de subordonații lor; pe aceștia ei îi tratează grosolan și brutal; iar după ce și-au făcut orele de predare, flecărind după obișnuita rutină ca niște papagali, colindă, cei mai mulți dintre ei, ulițile și cârciumile, unde nu rareori dau elevilor lor dovezile cele mai grăitoare ale purtării lor imorale […]”

Sursa traducerii: Călători străini despre Țările Române, Vol. X, Partea a II-a, București, 2001 (pe www.dacoromanica.ro).
Sursa imaginilor: Andreas Wolf, Beiträge zu einer statistisch-historischen Beschreibung des Fürstenthums Moldau, Hermannstadt, 1805.

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: