Tipărituri vechi

românești sau despre români

Doctorul și iconomul casnic, Iași, 1858

Doctorul si iconomul casnic 1„Doctorul și iconomul casnic.

Rețeti pentru tot soiol de boali omenești, de acele pentru cai, viti cornorati, oi, mascuri, stupi și vinați, precum și pentru alti mai multi obiecti atingătoari de gospodăreasca iconomie, adunati unili din deosebiti cărți publicati doctorești și iconomice, ear altili de pe la feți ce li-au adiverit prin cercare și facturi.

S-au dat în tipariu acum pentru întăea oară, prin îndemnul a mai multor nobili persoani compatrioți moldoveni. În epoaha nouei reforme a acestui Principat de cătră Areopagul din Paris. Iașii. Tipografia lui Adolf Bermann, Podul Vechiu. 1858.

Doctorul si iconomul casnic 2Partea I.
Rățeti de doctorii pentru toate patimile omenești.
Elixir de spirt cu sare pentru mai multi boali.

1.

Acest minunat Elixir, este născocit de doctorul englez Viliams Hec (Williams Hec) cu care au practicat, atăt sângur în curs de mai mulți ani, de la 1834 pănă la 1856, cât și alți doctori englezi și franțezi, curarisind și vindecănd feliuriti boali, din cari unili învechiti, precum: răni pricinuiti din tăeturi sau lovituri, ori de aceli ce să întămplă a se ivi pe trup din pricini necunoscuti, și de aceli cangrinisiti, damla, dureri de măsăli, orbals (erysipele), ferbințăli, inflamații, friguri, troahni, ohtică, holeră și altili fără agiutoriul de spițerii.

Cum să face.

Rachiu spirt de vin franțuzesc, cum este bordo, iar în lipsă, la noi să poate face din vin roșu bun moldovinesc […]

Doctorul si iconomul casnic 3XIX.
Pentru atacuri de nervi, tulburare și nebuneală.

În asemine cazuri, trebue a să freca capul, de 2 sau 3 ori pe zi, prelungind fiecare frecătură de la 10 pănă la 15 minunti, și urmănd această cură în curs de 3, 4, sau mai multi zile după împregiurări. Cătră aceste în fiecare zi bolnavul, să beie pe nemăncate 2 linguri de doctorie cu 7 de apă fierbinte, și deși boala i-ar înceta, totuși și după aceasta, cura cu frecatul și băutul, este bine de a să mai înainti căteva zile, căci o boală ca aceasta ce atacă mintea, este foarte gingașă.

Doctorul si iconomul casnic 426.
Chip de a lesni facerea.

Cănd din lipsa opintelilor, copilul nu ar pute să nască, la asămine întămplare, să se eie o piele de șărpe, să se frece în degite cu stupit pănă să va mue bine, să se lege boțu la buric, și curănd vor porni opintelile, iar copilul va naște fără să fie trebuință de un mamos.

Doctorul si iconomul casnic 5101.
Pentru încuerea udului.

Să se eie vro zeci molii de acele ce să fac la umezeala, să se pisăze bine, apoi să le pue într-un pahar cu apă să le bee, dacă pătimașul va fi supus la îngrețoșăre, să i se dee pe neștiute de ceea ce be.”

Sursa: www.dacoromanica.ro

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: