Tipărituri vechi

românești sau despre români

Ludovic I, regele Ungariei, acordă nobilimii dreptul de a nimici răufăcătorii, mai ales pe români (28 Iunie 1366)

Ludovic ILudovic I 1366-06-28„Ludovic [Ludouicus], din mila lui Dumnezeu, regele Ungariei, Dalmației, Croației, Ramei, Serbiei, Bulgariei, Galiției, Lodomeriei și Cumaniei, principe de Salerno și domn al ținutului Monte Sant Angelo, tuturor credincioșilor întru Hristos, atât celor de acum, cât și celor viitori, care vor lua cunoștință de scrisoarea de față, mântuire întru mântuitorul tuturor.

Chibzuința înainte văzătoare a bunătății regești și înțeleapta bunătate veghează neadormit la îndreptarea stării supușilor, căci, atunci când din dragoste pentru supușii noștri le ușurăm poverile și îndreptăm de la ei greșeala, întru pașnica și liniștita lor stare, ne aflăm și noi înșine odihna. Drept aceea, prin aceste rânduri voim să ajungă la cunoștința tuturor că, deoarece toți nobilii țării noastre Transilvania [terre nostre Transiluane], credincioșii noștri, sufereau zi de zi nenumărate neajunsuri din pricina semeței viclenii a tot felul de făcători de rele, mai ales români [diversorum malefactorum, specialiter Olachorum], aflători în acea țară a noastră, și din pricina felului lor de a fi și de a se purta fără astâmpăr, de aceea, din plinătatea puterii noastre regești și din osebita noastră milostivire, am dat acestor nobili credincioși ai noștri și ai țării noastre Transilvania, pentru a stârpi și a nimici [exterminandum seu delendum] din pomenita țară pe făcătorii de rele de orice neam, mai ales pe români, acest drept, ca orice om ce va fi învinovățit în chip învederat de furt sau tâlhărie sau altă faptă nelegiuită, chiar de n-ar fi fost prins asupra faptului, atunci când e învinovățit, să poată fi dat morții de partea potrivnică, potrivit legii, cu mărturia a cincizeci de nobili, dacă învinovățitul este nobil, și cu mărturia a cincizeci de oameni de rând, dacă învinovățitul este om de rând. Acela, însă, care va fi prins pe față că a făptuit vreuna din nelegiuirile de mai sus, să poată fi omorât de către potrivnicul său, potrivit legii, sub mărturia a șapte inși de o seamă cu el […]”

Sursă imagini: Arhivele Naționale ale Ungariei
Sursa traducerii: Documenta Romaniae Historica. Seria C. Transilvania. Volumul XIII (1366-1370), București, 1994 (pe www.digibuc.ro).

Anunțuri

Single Post Navigation

8 thoughts on “Ludovic I, regele Ungariei, acordă nobilimii dreptul de a nimici răufăcătorii, mai ales pe români (28 Iunie 1366)

 1. Cînd îi iei omului totul, pămînt, pădure şi păşune, îi pui lanţ de gît şi belciug în nas, îl despoi şi nu mai are cum se adăposti decît într-o gaură în pămînt şi abia dacă-i dai voie unui popă (şi-ăla şerb!) să-l botez şi să-l îngroape, necum să ştie vreo buche sau vreo socoteală, ce crezi că obţii? Cînd, la 1700, imperialii au catadicsit să dea românilor voie la ştiinţa de carte şi să-i scoată puţin de sub batjocura maghiară, dar cu condiţia recunoaşterii autorităţii seculare a Romei, mai mult de jumătate din românii ardeleni s-au supus Bisericii Catolice prin compromisul „greco-catolic”numai pentru a-şi vedea copiii ştiutori de carte şi scăpaţi de nevoi! Articolele în care se scot în evidenţă anumite apucături rele ale unora din români, nici nu ne caracterizează ca popor, nici nu se pot lua ca atare dacă nu se abordează epoca cu toate blestemăţiile ei. Astfel de articole întreţin o anumită autocondescendenţă la adresa nouă înşine şi ne fac mult rău. Ele sînt atent publicate cu titluri cu sugestii antiromâneşti şi sînt preluate ca atare numai de cretini.O explicaţie a epocii şi o analiză atentă a stării românilor în acele vremuri se impunea! Românii ardeleni au avut parte de O MIE DE ANI DE SCLAVIE ŞI APARTHEID şi este o minune cum au putut rezista şi cît de repede au ieşit la lumină cînd li s-a dat ocazia după 1918!

  • Ați surprins corect situația românilor din acele vremuri. Am postat documentul ca să înțeleagă și alți cititori (mai ales cei tentați de ardelenism). Titlul ales e de fapt versiunea prescurtată a descrierii din Documenta Romaniae Historica.

  • Marian! Buulllshitt! Va convine sa va automartirizati care este mult mai daunator decat aceste texte. Un taran roman nu avea mai putine drepturi decat un taran maghiar. Dózsa György si Budai Nagy Antal (ala de la Bobalna.. stii tu) erau maghiari care sufereau poate mau mult decat un mot care nu avea daruri catre biserica. In rest un nobil maghiar avea aceeasi drepturi ca si un nobil roman. In 1000 de ani de sclavie (LOL – mai da-mi un exemplu in istoria universala de inca o minunatenie ca asta) cum au reusit sa se ridice Josika, Dragfy, Iancu de Hunedoara. Ai surprins extraordinar de gresit situatia romanilor…

  • „cu condiţia recunoaşterii autorităţii seculare a Romei, mai mult de jumătate din românii ardeleni s-au supus Bisericii Catolice prin compromisul „greco-catolic” numai pentru a-şi vedea copiii ştiutori de carte şi scăpaţi de nevoi!”
   Oare de ce unii susţin cu obstinaţie că întoarcerea la ancestrala latinitate a fost o siluire? După aceştia şi în ziua de azi am fi scris cu litere chirilice…
   Sper că se ştie că impunerea forţată şi brutală a alfabetului chirilic a fost o mişcare politică de rupere de latinitatea occidentală.
   Petre Tutea:
   „Ce-avem noi cu grecoteii şi cu bulgarii?… Dar eu sunt cu Papa, cum spun cronicarii, ne tragem de la Râm…. decât sa fiu văr primar cu bulgarii” …
   poate ştia mult mai multe decât feisbuciştii de azi…
   tips:
   https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2012/09/16/pentru-alfabetul-latin-bulgarii-le-taiau-romanilor-limba/

 2. Pingback: Ludovic si Victor | Printre extreme

 3. Este foarte posibil ca in sec 14 sa avem niste evenimente violente in Transilvania, fapt pentru care romanii/nobilimea romaneasca este scoasa din dietele tarii. Ultima participare a romanilor in aceste diete este amintita la 1355. Nici dupa 1290 (plecarea lui Negru Voda si descalecatul in Muntenia), nici dupa 1330 (batalia de la Posada), romanii nu au fost exclusi din dieta.
  Este neclar de ce doar dupa mijlocul secolului, nobilimea romaneasca este exclusa de la participarea deciziilor politice. taranii romani, majoritari ca populatie, erau principalii producatori agricoli, deci varianta cu „vinatoarea” de romani nu este plauzibila, nobilii nu isi permiteau sa isi omoare forta de munca, ar fi pierdut enorm. Majoritatea nobililor romani se maghiarizeaza si se catolicizeaza (apoi trec la Reforma) de buna voie, bucurindu-se de privilegii mult mai mari.
  Din textul actului – „din pricina semeței viclenii a tot felul de făcători de rele, mai ales români „, „din pricina felului lor de a fi și de a se purta fără astâmpăr” ar rezulta mai degraba ca este vorba de o razmerita, de un soi de „haiducie”, probabil o miscare sociala/politica impotriva unor interese regale sau/si nobiliare.
  Nici in istoriografia maghiara nu este clara problema, si istoricii unguri se intreaba de ce romanii au fost exclusi din dieta dupa 1355, si de ce numai atunci (eventuale motive existind mult mai devreme), negasindu-se vreun motiv in documente sau alte surse din Ungaria sau alte parti.
  Nobilimea romaneasca, alaturi de paturile de jos de etnie romana, participa la razboaie in armatele Transilvaniei (si Ungariei), nobili romani primesc daruri si privilegii de la regii maghiari, de la Iancu de Hunedoara si Matia Corvin, exista nobilime romaneasca in armata Principatului Transilvaniei (1526-1699). Si atunci, ca si azi, cei puternici faceau legile, si cei amariti erau amariti, indiferent de etnie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: