Tipărituri vechi

românești sau despre români

Prima înțelegere dintre răsculații de la Bobâlna și nobili (6 Iulie 1437)

1437-07-06 Bobalna„[…] Pentru a câștiga și dobândi din nou vechile libertăți, date și lăsate de sfinții regi tuturor locuitorilor acestui regat al Ungariei, scuturând și aruncând greutățile poverilor de neîndurat, ținând ei [țăranii români și maghiari] sfat chibzuit, s-au adunat pe dealul Bobâlna, așezat pe pământul pomenitei moșii Olpret și sfătuindu-se îndelung asupra necazurilor lor, au trimis soli și au cerut, prea plecați și cu supunere de la domnii lor să-i lase în zisele libertăți ale sfinților regi și să scoată capetele lor din jugul nesuferit al șerbiei.

Stăpânii lor, astupându-și urechile, nu le-au primit rugămințile, iar trimișii lor au fost prinși, li s-au tăiat capetele și au fost tăiați în bucăți de măritul Ladislau Chaak, voievodul Transilvaniei.

Apoi mergând asupra lor cu război, acel voievod, împreună cu Lorand, vicevoievodul său, și cu ajutorul măriților Henric de Tămășeni și Mihail Jakch de Cășei, comiții secuilor, ei li s-au împotrivit. Și începându-se lupta, au căzut și au murit mulți din amândouă părțile.

În cele din urmă, luminați de milostivirea atotputernicului Dumnezeu și de harul Duhului Sfânt, cu inimile îmblânzite, unii nobili temători de Dumnezeu și oameni cinstiți, dintre acei nobili și locuitori, sau din obștile poporului, s-au străduit pentru încheierea păcii între părți și potolind luptele acestui război, au ajuns la unirea păcii și înțelegerii depline […]”

Sursa foto: Arhivele Naționale ale Ungariei

Sursa traducerii: Bogdan Murgescu, Istoria României în texte, București, 2001.

Anunțuri

Single Post Navigation

One thought on “Prima înțelegere dintre răsculații de la Bobâlna și nobili (6 Iulie 1437)

  1. Pingback: Lorand Lepeș, vicevoievodul Transilvaniei, recunoaște Unio Trium Nationum (Turda, 6 Februarie, 1438) | Tipărituri vechi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: