Tipărituri vechi

românești sau despre români

Condica criminalicească, Iași, 1820

„Partea întâiu a Condicii criminalicești”

„Partea întâiu a Condicii criminalicești”

Condica criminaliceasca 1„Cap al patrulea
Pentru prinderea și cercetarea celui învinovățit

78. Prinderea și închiderea celui învinovățit, trebue să se facă fără nicio prelungire, iar a-l pedepsi nu iaste slobod, atuncea numai să se întrebuințeze sâla, când învinovățitul să va înpotrivi.

79. Nu numai Ispravnicii, ci și Capitanii de margini, și Ocolașii, și Capitanii târgurilor sânt datori a să sârgui, ca să prindă pe tâlhari, sau alți vinovați, și pe gazdele lor, iar când va fi peste putință a să putea prinde, atuncea să înștiințeze Isprăvniciia ținutului.

80. Isparvnicii îndată ce vor lua știre, că s-au arătat tâlhari în ținutul lor, sânt datori să pornească Potiră cu oameni înarmați, ca să prindă pe tâlhari ori vii sau morți.

Condica criminaliceasca 281. Târgoveții târgurilor cei mai vreadnici, și mai îndrăzneți, sânt datori îndată ce le vor da de știre Ispravnicii, că s-au arătat tâlhari la satele de prin prejurul târgului, sau în ținutul lor, îndată să se înarmeaze, și să încalice, și de va ceare trebuința să meargă înpreună și unul din Ispravnici, ca să se poată prinde tâlharii ori vii sau morți, iar deacă vreunul dintre acești târgoveți lenevindu-să va călca porunca Ispravnicului, spre vegheare să steae închis, la grosul Isprăvniciei trei zile, însă fără a să globi.

82. Aseamenea sânt datoare și satele cerând trebuința să deae ajutoriu, eșind câți Pușcași și Vânători să vor întâmpla, și unindu-se cu Potira să ajute ca să se prindă tâlharii. Căci deacă din lenevirea și nebăgarea de seamă să va întâmpla să se facă prădăciune aproape de acel sat, cale ca de jumătate de ceas, vor cădea Vornicelul și fruntașii supt judecata Criminalicească, și să vor veghea cu bătae.

83. Toți cei ce să vor sili, și vor da ajutoriu spre prinderea tâlharilor, vor lua a treia parte din

Condica criminaliceasca 3ceaia ce să va afla asupra lor, iară când s-ar întâmpla să fie ceate de tâlhari vestiți, țiind drumurile, atuncea Stăpânirea le va face și alte deosebite mulțemiri, iar celealealte doaă părți să vor da păgubașilor, după analoghie.

84. Capitanii de Poște îndată ce să vor încredința, că s-au ivit tâlhari la drumuri, sânt datori să pornească îndată cărți de înștiințare cu Surugii din Poștă în Poștă, cătră Ispravnici, și cătră casa Poștelor, și Casa va înștiința îndată Vistieriia, ca să se deae de cătră Stăpânire ceale trebuincioase porunci, și să se pornească Potira Iașului […]”

Sursa: www.dacoromanica.ro

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: