Tipărituri vechi

românești sau despre români

Dimitrie Cantemir, Scurtă povestire despre stârpirea familiilor lui Brâncoveanu și a Cantacuzinilor (1719)

Dimitrie Cantemir, Scurta povestire„Uimitoarele revoluții ale dreptei răzbunări a lui Dumnezeu asupra familiei lui Brâncoveanu și a Cantacuzinilor, vestiți în Valahia (în Țara Muntenească)

1. Constantin Cantacuzino – fiul lui Șeitan Oglu Cantacuzino cel spânzurat de sultanul Murad al treilea, tatăl Cantacuzinilor din Valahia – a fost osândit la leat 7172 (anul 1664) la moarte prin gâtuire de către domnul Grigorie Ghica. Pricina a fost că i-a purtat gând rău și voia să-l pârască pe Grigorie cu vicleșug la Poartă.

2. Acest Constantin avea șase feciori: Șerban, Drăghici, Iordachi, Matei, Constantin stolnicul și Mihai.

3. Șerban, spurcând (cum umblă vorba nu puțin la munteni) patul domnului Duca și ieșind la iveală nelegiuirea făcută de el, temându-se de cazne, a plecat la Țarigrad, unde, dezvinovățindu-se în fața turcilor prin dare de bani, a luat domnia muntenească la leat 7127 (anul 1679), ianuarie, ziua a șasea.

4. A început corespondență cu preaputernicii Europei, și mai ales cu chesarul, cu țarul și cu craiul leșesc. A încercat de multe ori să se lepede de turci și să-și alăture armele creștinilor, dar fiind împiedicat de fiecare dată de frații săi, își părăsea planurile.

5. După aceea, la leat 7197 (anul 1688), adunând o oaste de

Dimitrie Cantemir, Scurta povestire 2vreo 20.000 și făcând rost de 40 de tunuri mari și de asemenea pregătind și zaherele pe câțiva ani, s-a gândit să pornească război fățiș contra turcilor, vrăjmașii întregii creștinătăți. Pentru aceea, i-a trimis pe patru dintre boierii săi credincioși și care erau de aceeași părere cu el la chesarul Leopold ca să-l vestească despre planurile sale, să hotărască împreunarea armelor și supunerea și să fie ținuți totdeauna sub ocrotirea lui. Constantin stolnicul și Mihai, frații săi, și Constantin Brâncoveanu, nepotul său, dintotdeauna potrivnici faptelor sale cucernice, văzând că nu-l pot întoarce cu vorbele lor măgulitoare de la cele plănuite, au hotărât să-l dea pierzaniei și astfel, în puține zile, cu ajutorul unei slugi care servea băuturi, l-au ucis cu otravă (cum se zvonește) la sus pomenitul leat, octombrie, ziua 29.

6. După ce au săvârșit această ucidere de frate, îngrijindu-se mai mult de chiverniseala lor decât de cea a creștinilor, Constantin stolnicul și Mihai spătarul l-au ales la domnie pe Constantin Brâncoveanu care, jelind numai de ochii lumii moartea neașteptată a unchiului său, a primit nu cu mică bucurie, abia ascunsă, schiptrul domnesc, iar cu averile și bogățiile răpite de la Șerban a dobândit de la Poartă întărirea domniei sale. Pe văduvă, soția lui Șerban, cu singurul ei fiu și cu cele trei fete, a băgat-o în temniță, amenințând-o nu numai că-i va face rău, ci și că o va da pierzaniei împreună cu copiii ei, dacă nu-i va da 250.000 de taleri, sub pretext că // atâta ar fi cheltuit el la turci ca să n-o trimită cu copiii la Țarigrad (ceea ce ea, sărmana, dorea cu tot dinadinsul).”

Sursa: Dimitrie Cantemir, Scurtă povestire despre stârpirea familiilor lui Brâncoveanu și a Cantacuzinilor, ediție îngrijită de Paul Cernovodeanu, București, 1995.

Anunțuri

Single Post Navigation

5 thoughts on “Dimitrie Cantemir, Scurtă povestire despre stârpirea familiilor lui Brâncoveanu și a Cantacuzinilor (1719)

 1. BELSIM on said:

  Reblogged this on Belsim and commented:
  Hai, sa va vad la gandit!

 2. Șeitan Oglu Cantacuzino se traduce prin „Cantacuzino fiul Satanei”…:D

 3. ing.Duda Gavril on said:

  Putin stim din realitatea istorica privind carmuirea cantacuzinilor si a brancoveanului; multe legende s-au tesut de catre ortodoxia romaneasca pe seama acestor familii, prezentate drept sfinte, in realitate cred ca au fost jefuitorii acestui popor, in c onditiile cand miile de robi lucrau pe pamanturile lor – in conditii de viata de trai in bordeie, manati la lucru cu vatafi cu zbiciul in urma lor, dandu-le de mancare peste sarat, iar rezultatul productiei agricole exportate , valorile acumulate tezaurizate , in mica parte construind biserici si manastiri – cu miii de calugari greci, pusi sa se roage la altare pentru sufletul marilor latifundiari; Robii de pe mosiile acestor latifundiari nu aveau accesul in bisericile construite si nici in palatul Mogosoaia; toate aceste evenimente se petreceau in conditiile de sclavie absoluta a bietilor romani de atunci. Brancoveanu, poate fi asemuit cu Dan Voiculescu de azi, si unul si altul fiind mari jefuitori ai neamului, fara frica de Dumnezeu. Doar Dimitrie Cantemir, redacteaza o lucrare istorica privind lupta pentru putere si dusmania celor doua mari familii – Brancoveanu si Cantacuzino, in lucrarea de sinteza: sTARPIREA FAMILIILOR bRANCOVEANU SI cANTACUZINO ,de unde rezulta adevarata lupta dintre acestia si martirajul familiei Brancoveanu – dar nu pentru asazisa credinta ortodoxa – ci pentru siretlicurile practicate fata de poarta otomana. Astfel ca brendul actual, propagat, zi si noapte la tv, radio, presa de catre ortodoxia din tara, cu privire la sfintenia brancovenilor, nu este decat o minciuna ordinara ..Cartea lui Paul Cernovodeanu este pusa sub obroc, greu se afla, in putine orase a patruns;

  • @Duda Gavril – ma indoiesc ca ar fi fost Paul Cernovodeanu „pus sub obroc”, haida-de! Cartea lui e scoasa in 1995 de Editura Minerva, deci cel mai probabil in tiraj mic, sponsorizat cu greu si distribuit inegal in tara. Nu confundati cartile scrise / editate de istoricii seriosi cu cele scoase pe banda rulanta si trambitate in media cu suspecta obedienta de catre mercenarii scrisului istoric (gen Djuvara, Boia, etc). Cat despre BOR, sfintenia voievozilor e dovedita de faptul ca intr-o vreme a tradarilor si abjurarilor, ei au ramas crestini ortodocsi si acest lucru demn de lauda il subliniaza BOR, nu lacomia, ura sau alte pacate omenesti ale susnumitilor. Nici Cantemir n-a fost vreo mare brezaie, lacomia lui ducand la aproape-sinuciderea fiicei lui, sedusa si abandonata de tar. Cantemir nu le stia pe toate; de exemplu Brancoveanu a dorit sa salveze spita Musatinilor, al carei ultim reprezentant oficial era la acea vreme un copilandru, si l-a insurat in familia lui (casatoria n-a avut urmasi, din pacate, iar tanarul a trait putin). Pana la urma mi se pare ca ne judecam singuri cu mult mai mare asprime decat ne-ar judeca altii. Pe vremea aceea romanii nu faceau mai multe magarii decat altii, dimpotriva! Brancoveanu, crestin pana-n clipa mortii, ctitor de biserici, palate si scoli, aparator al tarii sale, asemanat cu Voiculescu felix??? Haida-de! Vi se pare ca restul Europei se comporta mai frumos decat romanii lui Brancoveanu? HAIDA-DE!!
   Exemplu scurt: Brancoveanu manca cu furculita la masa pe cand contemporanul lui, Ludovic al XIV-lea, manca cu mana, iar palatul domnesc avea o baie (turceasca) pe cand Ludovic se scalda in Sena. Et punctum.

 4. Da, si astazi, cum zicea un prim(pontalau) in vizita in Italia, ca „nu-i nici o diferenta intre romani(ai lui, oltenii) si italieni, spanioli, etc”. De asta aratam astazi asa, mai rau decat sarbii trecuti recent prin razboi. Cat de curand ne vor da clasa si albanezii, ca de ceilalti(croati, sloveni, cehi, unguri …….) ce sa zica pontalaul? Ca ai lui is mai breji, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: