Tipărituri vechi

românești sau despre români

François Recordon, Scrisori despre Țara Românească, Paris, 1821 (clima)

François Recordon, Lettres sur la Valachie

Lettres sur la Valachie 1

„Temperatura din această țară, ca și aspectul ei sunt foarte deosebite după diferitele locuri în care le observi: de pildă aerul este foarte răcoros în munții dinspre miazănoapte, pe când în partea de miazăzi căldura este foarte mare. La București (Bukarest), unde temperatura este moderată, termometrul lui Réaumur, așezat la umbră, se ridică câteodată vara până la 29° și 30° (37.5°C) și coboară iarna până la -12° (-15°C).

Țara Românească (La Valachie) este expusă unor vânturi foarte puternice: cele care bat la începutul verii și care se pornesc de obicei la câteva clipe după asfințitul soarelui, pot fi comparate cu marile furtuni; vârtejul de praf pe care-l ridică, norii întunecați care le însoțesc îngrozesc adeseori pe cei mai slabi de înger, care le iau drept semne prevestitoare

Lettres sur la Valachie 2ale unor cutremure de pământ, care nu sunt prea rare aici. S-au produs chiar unele violente în diferite epoci: se pomenește mai ales cel din octombrie 1802, care a lăsat o impresie adâncă asupra românilor (Valaques). Vântul de răsărit, care aproape în toate celelalte părți din Europa aduce secetă, provoacă în Țara Românească ploi îmbelșugate; acestea provin din masele de aer aduse în această țară și care, trecând deasupra Mării negre, vin încărcate cu foarte multe particule de apă ce formează apoi norii și ploile revărsate asupra Țării Românești.

Deși la București sunt ani cu foarte multă zăpadă iarna și ploi foarte bogate primăvara, nu se constată totuși mai multe zile umede decât uscate; aș spune chiar după propriile mele observații atente, că nu cred să fi căzut pe pământul acestui oraș mai mult de 15-16 degete de apă (405-432 mm) în // tot cursul anului 1817 […] Înălțimea medie a barometrului la București este de 27 de degete și jumătate.”

Sursa traducerii: Paul Cernovodeanu, Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX-lea, vol. I (1801-1821), București, 2004 (pe www.digibuc.ro)
Sursa imaginilor: François Recordon, Lettres sur la Valachie, Paris, 1821

Single Post Navigation

One thought on “François Recordon, Scrisori despre Țara Românească, Paris, 1821 (clima)

  1. Minunat ! Imi doresc sa citesc cat mai multe asemenea documente ! Multumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: