Tipărituri vechi

românești sau despre români

Scrisoarea Mitropolitului Sava Brancovici adresată Țarului Alexie Mihailovici (1668)

Sava Brancovici„Mă închin binecredinciosului și alesului cu mila lui Dumnezeu Marelui Țar și Marelui Cneaz Alexie Mihailovici, singur stăpânitorul a toată Rusia Mare și Mică și Albă și moștenitorul din părinți și moși al altor multe împărății și țări răsăritene, apusene și nordice, și domnului și oblăduitorului dăruitor și nutritorul ortodocșilor împrăștiați în diferite alte locuri, dorim de la Domnul Dumnezeu viață îndelungată în smerenie cu biruință și învingere asupra barbarilor și dușmanilor Maiestății Sale întru nesfârșite veacuri.

Am auzit că-i tocmeală sau pace cu Poliecii, dar nu știm, căci unii vorbesc că-i pe veci, alții că-i numai vremelnică și alții că-i numai de la craiul și nu de la Polonia pacea aceea, și eu singur aș trimite să aflu despre aceasta la regele polon, dar avem îndoială că nu vor spune adevărul, fiindcă Rákóczy Gheorghe a răsboit cumplit Polonia și Turcii păgâni încă sunt aproape de noi, să nu afle că noi ne bucurăm auzind că monarhii și creștinii sunt uniți, fiindcă asta nu le place păgânilor.

Auzim și despre aceea că Turcii vor răsboi și au voie să ajute Cazacilor și atunci nici nouă nu ne va fi bine.

Bucuroși am face și noi aceea ce e spre umilirea Turcilor, dar fără de ajutorul altor creștini și monarhi și fără de voia și ajutorul lui Dumnezeu nimic nu-i cu putință, căci și noi suntem sub picioarele lor, de aceea și noi dacă am ști cu adevărat că va fi năvălire asupra procleților de Agareni, și noi am fi gata la aceea.

Este în părțile acestea mare mulțime de creștini pravoslavnici: Sârbi, Bulgari, Români (вʌoхи), toți aceștia așteaptă să fie de undeva năvală a creștinilor asupra blăstămatului // de Turc, căci sunt în mare lipsă, năcaz și strâmtoare; dacă ar vrea Dumnezeu, aceștia toți ar fi cu oaste gata.

Și părintele Antonie Vinițchi, mitropolitul din Chiev, smerită mătanie face înaintea marelui Țar și Domn, precum a însemnat și în scrisoarea sa, ce fel de conturbație e acolo și acum nu poate să meargă la catedra sa acolo, ei roagă să aibă mână de ajutor de la Marele Domn, de ar fi cu putință un cuvânt să scrie Marele Domn boierului, adecă voevodului din Chiev, căci părintele mitropolit vrea să-și trimită locțiitorul în Chiev până se liniștește conturbația aceea, de aceea să știe și Marele Domn și boierul sau voevodul de acolo.”

Sursa: Silviu Dragomir, Contribuții privitoare la relațiile bisericii românești cu Rusia în veacul XVII, extras din Analele Academiei Române. Seria II. Tom XXXIV. Memoriile secțiunii istorice, București-Leipzig-Viena, 1912

Single Post Navigation

One thought on “Scrisoarea Mitropolitului Sava Brancovici adresată Țarului Alexie Mihailovici (1668)

  1. currandera on said:

    Remarcabil de familiar ton, iar din context reiese clar ca asemenea scrisoare face parte dintr-o suita mai larga, o corespondenta de lunga durata. Oare mai exista ceva din ea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: