Tipărituri vechi

românești sau despre români

Sicriul de aur, Sebeș, 1683

Sicriul de aur, 1683

„Sicriul de aur. Carte de propovedanie la morți. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărită în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Șebeș. Ani 1683, Sep., 17.

Stema lui Mihai Apafi al II-lea, Principele Ardealului

Stema lui Mihai Apafi al II-lea, Principele Ardealului

Sicriul de aur (predoslovie)

Preadoslovie cătră Măriia sa Craiul Ardealului, Domnului Domnului, Apafi Mihaiu, din mila lui Dumnezău, Craiul Ardealului, Domnul părților țărăi Ungurești și șpanul Săcuilor i proci.

De la Tatăl Dumnezău, prin Domnul nostru Isus Hristos, bună sănătate, pace trupască și sufletească, domnie fericită și în toate părțile înlărgită, poftesc Măriei Tale ca Domnului milostiv.

Milostive Doamne! Supt a cui domnie, crăire, și supt ale cui aripi, în pace lină și în biușug mare am trăit 23 de ani, pănă acum, nu numai noi, ce încă și țara Ungurească toată, și besearecile ceale amărăte au

Sicriul de aur (predoslovie 2)dobândit scăpare și scuteală? Silit-am cu acest neam slăbit și întunecat al nostru a mulțemi Măriei Tale, ce de slăbiciune mare n-am avut puteare cu alta fără numai cu rugăciune pentru sănătate Măriei Tale și a Scaunului slăvit, și pentru fericita casă a Măriei Tale. Iară acum, după ce Dumnezău, în minunat chip, ne-au agiutat după surumaniia noastră, cum tipografiia rumănească să o rădicăm din porunca Măriei Tale, după niștota preuților rumănești, început-am a tipări căteva propovedanii pentru îngrupăciunia morților și pentru că aciasta iaste părga dintăiu a Tipografiei noastre, cu altă acum nu putem, ce nu aciasta ne închinăm Măriei Tale cu mare smerenie, și ne legăm pre aceia că, pănă cănd ne va custa milostivul Dumnezău, pănă atunci tot vom sili să slujim Măriei Tale. Iară acum nu ce am voit, ce numai ce am putut am închinat Măriei Tale.

Sicriul de aur (predoslovie 3)De acum, de ne va agiuta Dumnezău, țiind milostivul Dumnezău pre Măriia Ta în pace și în sănătate, supt aripile Măriei tale, de alte prilejuri încă vom da rod Tipografiei noastre. Iară acest lucru puțin priimeaște Măriia Ta cu mila crăiască, și Domnul Dumnezău să ție pre Măriia Ta întru ani mulți și buni, pre lauda numelui său și pre întrămarea Bisearecii și a țării, și pre bucuriia noastră. Amin.

Slugi mai mici și plecați ai Măriei Tale: Popa Ioan din Vinți, cu toț protopopii și cu tot săborul Rumănilor din Ardeal.”

Sursa: www.digibuc.ro

Publicitate

Single Post Navigation

3 thoughts on “Sicriul de aur, Sebeș, 1683

  1. Pingback: Fondul de carte românească veche al Academiei Române – Filiala Iași | Tipărituri vechi

  2. Berbecu on said:

    Adica Apafi Mihai era crai, si nu voievod cum minte istorici nerusinatii, he he he, ce gelozie fata de ungurii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: