Tipărituri vechi

românești sau despre români

Manolachi Drăghici, Rețete cercate în număr de 500, Iași, 1846

retete_cercate_in_numar_de_500

„Rețete cercate în număr de 500 din bucătăria cea mare a lui Robert, Întâiul Bucătar al Curții Franției, potrivit pentru toate stările. Tradus de Postelnicul Manolachi Drăghici. Iașii. Tipografia: Institutul Albinei. 1846.

retete_cercate_sosuri

96. Sos de om sărac

Hăcuește puțin pur și petrinjăl, pune-le într-o tingire cu un pahar de apă, sau zamă de răsol, o lingură de oțăt, sare, și piperi, ferbi-l căt trebuește, apoi pune în acest sos ori ci vei avea, precum carne de vacă, de vițel, de oae, sau de pasări, și o întrebuințază.

97. Sos oțătit

Pune într-o sosăearcă căt vei lua cu 3 degite frunză de petrinjel, tarhon, arpagică, sare, piperi, 3 sau 4 linguri de oțăt, care sos de va fi hotărăt pentru a să da cu cap de vițel, pune și puțină zamă de acea fertură, și amestecăndu-l bine îl întrebuințază.

retete_cercate_caprioara

Pentru tot soiul de vănaturi și pasări dumesnice
Pentru căprioară

272. But de căprioară înpănat și fript, cu sos

Căprioara să grijește ca și oaia, apoi despărțindu-să în patru, ea un but, curăță-l de pelița acea de pe deasupra cărnii, înpănează-l cu slănină supțerică, pune într-o tingire o bucată unt, niște cioplitură de slănină nu pre grasă, morcovi, ceapă tăetă fălii, cățiva căței de usturoi, piper necernut, cuișoare, chimion, dafin, o mănă de rozmarin, rădăcină de petrinjel, dă-le să fearbă aceste toate un sfert de ceas, umplute cu una ocă de oțăt, și după ce va scădea oțătul cam pe giumătate, adaoge o mănă de sare, și giumătate ocă de apă, apoi toarnă marinatul acesta într-un vas încăpător spre a cuprinde căprioara pe care să o pui după ce să va răci sosul, pe urmă așază vasul la răcoare, unde poate șădea de la 4 pănă la 8 zile, și voind a o întrebuința căprioara, scurge-o bine din marinat, așaz-o pe frigare și o frige 2 ceasuri, înturnându-o potrivit, pe urmă scoate-o de pe frigare, tai-i montul ciolanului de lăngă carne, și dă-o pe o farfurie lungă cu un sos oțătit în osăbită sosiearcă, precum să însămnează acestea la No. 97.

retete_cercate_bomba_inghetata

488. Bombă înghețată

Pune 6 gălbănușe de ou proaspete într-o tingire, bate-le bine cu 130 dramuri zahar topit, pune tingirea pe foc, tot amestecăndu-o cu o lingură de lemn pănă va fi ca să fearbă, apoi strecur-o prin sătă într-o tigae de lut, bate-o răpede cel puțin ca giumătate de ceas, mai adăogănd ca 100 dramuri de crem-foate, și esențiea ce vei voi, precum rom, vanelie, sau altele, după aceea toarnă amestecătura aceasta într-un calup de budinci pe care să-l aibi într-un ciubăr cu gheață, macar cu giumătate de ceas mai înainte de a-l întrebuința, pe urmă acopere-l cu capacul, învălești-l cu gheață pisată, sare, și sălitră înpregiur și pe deasupra, pune apoi peste gheața aceea o învălitură de lănă întreită ca să nu străbată aerul și să se încălzască, și așa lăsăndu-l înădușit ca 4 ceasuri, mai adăogănd numai gheața pisată cănd vei socoti, după aceea la datul în masă, gătește un vas adănc cu apă călduță ca 3 părți din trănsul plin, moae calupul în vas, ea-i calupul, fă-i o scrijelitură cu cuțitul înpregiur la marginea calupului, spre a să dislipi bomba, și o răstoarnă pe compotieră deasupra unul șerbet, și pe hărtie tăetă frumos înpregiur, dăndu-o în masă. Aceasta să face și pe cafe, și pe ciocolată, și pe poame, precum de zmeură, zar-//zare, pomușoară, persâce, ananas, și altele amestecănd zama de orice vrei să faci în bombă pănă a nu o pune în gheață.”

Sursa: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: