Tipărituri vechi

românești sau despre români

Pedepse pentru proxenetism și devieri sexuale în Pravila lui Vasile Lupu (Iași, 1646)

”Carte romăneascâ de învățătură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu zisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și domnul Țărâi Moldovei, din multe scripturi tâlmăcitâ din limba ileneascâ, pre limba româneascâ.”

„Carte romănească de învățâtură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și Domnul Țărâi Moldovei, di în multe scripturi tâlmăcită di în limba ilenească, pre limba româniască. În Tipariul Domnesc s-au tipărit în mănâstirea a Trei S(fe)ti(te)le în Iași, de la Hristos 1646.

„Carele să cheamă hotru și când să va certa. Glava 28”

„Carele să cheamă hotru și când să va certa. Glava 28”

„1. Hotru să cheamă cela ce are mueri la casa lui de le ține pentru dobânda lui, carele-și dau trupurile de le spurcă bărbații cei răi și fără omenie pentru puțină peerdzătoare de suflet dobândă.
2. Nu numai cela ce are mueri slobode în casa lui să cheamă hotru, ce încă și cela ce-ș dă roabele și slujnicele de să dezmiardă bărbații pentru dobânda.
3. Cela ce-ș va da roaba să să dezmiiarde neștine cu dânsa pentru dobânda, acesta-și piiarde putearea ce are asupra roabei și rămâne roaba slobodă și mai vârtos giudețul să-l sârguiască să o mărite, iară de nu o va mărita cum mai curând, să-l cearte pre stăpân cu ocna.
4. Cela ce-ș va da fata la vreo dăscăliță muiare pentru să o înveață carte sau și alt meșterșug ceva și încă-i va da și plată să o înveațe și-i va da și hrană ce-i va trebui, și aceasta, cu învățăturile ei ceale reale o va îndemna și va tocmi pre vreun bărbat de o va răpi fără știrea părinților, atunce giudețul să-i facă leage cumu să cade și să cearte pre dăscăliță să-i vearse plumb topit în gură să-i pogoară pre grumadzi la inimă, pentru că pre aceastea mădulare au eșit de la inima ei toate îndemnăturile featei, de au scârbit inima părinților.

„Pentru sodomie orice feal va fi și câte fealuri de sodomie simt și ce feal de certare li să dă. Glava 39”

„Pentru sodomie orice feal va fi și câte fealuri de sodomie simt și ce feal de certare li să dă. Glava 39”

10. Cela ce să va împreuna cu singură muiarea sa într-alt chip, iară nu cumu-i obiceaiul muerilor, răspunsu lui iaste de ispravă să-i facă moarte și nu-i va folosi de-are cât șuvăi, de vreme ce iaste mai grea această greșeală, când să împreună omul prespre fire cu fămeaia sa decât cu streină.
11. Sodomlean să cheamă încă și cela ce cu mâna sa face vărsare; iară de-l va vedea cineva și de-l va prinde, nu să va certa cu moarte, iară cum va fi voia giudețului.
12. Orcare muiare va meșterșugui de va mearge la altă muiare ca un bărbat cu cinii ca acelea cum am descris și mai sus, și frecându-să eale acolo, de va arunca sămânță una la alaltă, ce să dzice de vor face acel lucru desăvârșit să să stâmpere de poftă, atunce pre amândoo să le omoară; iară de nu vor face lucrul deplin, să vor certa mai iușor după voia giudețului.
13. De să vor afla frecându-să doo mueri una pre alta, însă fără nice de o cinie, pănă când să vor slobodzi amândoo, să vor certa și aceastea după voia giudețului.
14. Care muiare va face în loc de bărbat cu vreun copil, să-i facă moarte ca unii sodomleance. Alți dascali dzic să să cearte după voia giudețului.

„Pentru ceia ce vor face curvie cu dobitoace, ce certare li să va da. Glava 40”

„Pentru ceia ce vor face curvie cu dobitoace, ce certare li să va da. Glava 40”

1. Bărbatul ce să va împreuna cu dobitoc parte fămeiască sau muiare ce să va împreuna cu dobitoc parte bărbătească, întăi li să tae capetele și dup-acea să ard în foc cu acel dobitoc împreună cu carele să va fi împreunat.”

Sursa: Biblioteca Națională a României

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: