Tipărituri vechi

românești sau despre români

Învățătură sau povățuire pentru facerea pâinii, Iași, 1818

Învăţătură sau povăţuire pentru facerea pâinii

„Învățătură sau povățuire pentru facerea pâinii ceii de obște mai neagră, pentru cea albă de casă; pentru făina cea spre întrebuințarea bucatelor; pentru hrisi, și altele, din cartofle; pentru sămănatul lor, lucrarea și păstrarea lor. Alcătuită de cătră G. Hristian Albert Rukert în limba nemțească, acum întâi tălmăcită întru cea grecească, de cătră Dimitrie Samurcas logofăt. 1818. Februarie. 14. În Tipografiia sfintei mitropolii în Iași.

Invatatura pentru facerea painii (cartofii)

Cartoflile sânt ceale mai alease și mai făcătoare de bine a Americii daruri. Locul lor iaste în America cea despre amiazăzi. La 1585 le-au adus englezii întru cea dintâi dineoară în Evropa, de abiia cu puțini ani mai înainte, în Țara Nemțească, ca un lucru mult folositoriu, și de mare trebuință au început a le lucra, și văzindu-să a fi o hrană mult folositoare, atât pentru oameni, cât și pentru dobitoace, s-au lățit mai întru toată lumea, căci să fac în oricare pământ, și însuși în munți unde nu rodesc alte fealuri de sămănături.

Bine voiască Dumnezeu, a să lăți lucrarea lor pretutindenea, fiind de mare folos la tot neamul omenesc, urmând cu toții învățăturii aceștiia, pentru care alcătuitoriul în destui ani s-au ostenit, vrând ca să înlesnească facerea a multor fealiuri de pâine, și bună lucrarea lor spre înmulțire.”

Sursa: www.dacoromanica.ro

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: