Tipărituri vechi

românești sau despre români

N-n-d-r (românii?) menționați în „Podoaba istoriilor” a geografului persan Gardizi (circa 1050)

Gardizi, Podoaba istoriilor (Zayn al-Akhbar)

„Între țara bulgarilor și țara E-s-g-l, care sunt tot din bulgari, este hotarul maghiarilor. Și acești maghiari sunt un neam de turci. Și conducătorul lor are 20.000 de călăreți, și pe acest conducător îl numesc K-n-de. Și acesta e numele stăpânului lor cel mare. Și pe acel conducător care orânduiește trebuirle îl numesc dj-le, iar maghiarii fac ceea ce poruncește dj-le. Ei au o pustie cu iarbă și loc vast. Și țara lor e 100 parasange pe 100 parasange. Și țara lor e lipită de Marea Rum (Marea Neagră) în care râul Djaihun în acea mare cade. Și ei locuiesc între aceste râuri. Și cum se face iarnă, acela care se găsește mai departe de fluviu se întoarce lângă fluviu și peste iarnă stă acolo și prinde pești și cu aceasta își câștigă hrana. Și acel fluviu este acela care e la stânga lor.

Lângă slavi (bar djanib-e Saqlab) este un popor din Imperiul roman (az Rum). Și toți sunt creștini și pe ei îi numesc N-n-d-r. Și ei sunt mai mulți decât maghiarii, însă sunt mai slabi. Și pe aceste două fluvii pe unul îl chiamă Itil (Volga), iar pe celălalt Duba (Dunărea). Și cum maghiarii sunt pe marginea fluviului, îi văd pe acești N-n-d-z. Și sub N-n-d-r, pe marginea fluviului, este un munte mare și apa (fluviul) iese pe lângă acest munte. Și dincolo de acest munte este un popor creștin și ei sunt numiți M-r-vat (M-r-dat). Și între ei și N-n-d-r (N-rd-z) este drum de 10 zile. Și ei sunt un popor numeros și veșmintele lor seamănă cu veșmintele arabilor, cu turban, cămașă și djuba; ei au venituri și semănături. Și au vie, căci apa lor curge pe deasupra pământului și n-au canaluri subterane (kariz). Și așa se zice că numărul lor este mai mare decât al romanilor (Rum).

Și ei sunt un popor deosebit. Și comerțul lor în cea mai mare parte se face cu arabii. Și acel râu care e pe dreapta maghiarilor ajunge la slavi (be-Saqlab șavad) și de acolo cade în țara chazarilor și acel râu e mai mare decât aceste două râuri. Și țara maghiarilor e toată cu arbori și mlaștini și pământul lor e umed. Și ei necontenit îi biruie pe slavi și mereu impun slavilor biruri și pe ei îi au ca pe servitorii lor. Și maghiarii sunt adoratori ai focului și merg în expediții contra slavilor și rușilor și de acolo aduc robi și îi duc romanilor și îi vând. Și acești maghiari sunt voinici și arătoși și frumoși și hainele lor sunt de brocart și armele lor sunt cu argint și sunt… îndoite… și necontenit merg în expediții contra slavilor. Și de la maghiari la slavi e drum de 10 zile. În… slavilor este un oraș, aceluia îi zic Vantât.”

Sursa imaginii: Aurel Decei, Asupra unui pasagiu din geograful persan Gardizi (a. 1050), în Fraților Alexandru și Ion I. Lepădatu la împlinirea vârstei de 60 de ani, București, 1936
Sursa traducerii: Maria Muțiu, Un nou comentariu la studiul lui Aurel Decei intitulat „Asupra unui pasagiu din geograful persan Gardizi (a. 1050)”, în Studii. Revistă de Istorie, București, Tomul 24, 1971, nr. 6 (pe www.dacoromanica.ro)

Publicitate

Single Post Navigation

6 thoughts on “N-n-d-r (românii?) menționați în „Podoaba istoriilor” a geografului persan Gardizi (circa 1050)

  1. Puteti sa-mi spuenti ce apa curgatoare se intelege prin „râul Djaihun”?

  2. Pingback: Românii menționați în „Podoaba istoriilor” a geografului persan Gardizi (circa 1050) | Romanian Breaking News

  3. sattila on said:

    N-n-d-r mai mult ca sigur este numele bulgarilor onogunduri (onoguri), cei care au dat si numele vechi al Belgradului in limba maghiara: Nándor-fehérvár (Cetatea Alba a nandorilor) (ajunge sa dati o cautare N-n-d-r nándor). Pacat, in rest pagina e excelenta.

    • În istoriografia românească se bănuiește că ar putea fi vorba despre români (vedeți bibliografia de la sfârșit). De asta am și postat materialul. E bine că ați mai prezentat una din ipoteze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: