Tipărituri vechi

românești sau despre români

Ioan Albineț, Macroviotica seau regule pentru păstrarea sănătăței, Iași, 1838 (igiena dentară)

Ioan Albinet, Macroviotica

„Macroviotica seau regule pentru păstrarea sănătăței și prelungirea vieței. De pe a lui I. F. Sobernheim & de Ioan T. Albineț, suplent profesor de Ritorică și Istorie la Academia Mihăileană. Eșii. În Tipografia Albinei. 1838”

Despre cautarea dintilor

„Despre căutarea dinților

Dinții slujesc omului: 1. Spre mestecarea și sfărâmarea bucatelor, 2. La vorbire, și 3. Pentru rătunzimea și frumusețea feței.

Dinții sănătoși, precum s-au mai zis, sânt un sămn a îndelungatei sănătăți și a unei vieți lungi. Căutarea lor este deci cu atâta mai neapărată, devreme ce de la dânșii atârnă deplina mistuire a bucatelor.

Pentru păstrarea dinților slujesc următoare reguli:

1. Îndată după sculare să ne curățim bine gura și dinții prin clătire cu apă nu prea răce, de aspmine înaintea culcării, și să-i ștergem bine cu o pânzătură de in seau cu un burete de dinți. Tot această regulă să se urmeze după masă, precum și după mâncarea oricăruia feliu de bucate mai acru seau iritătoriu. Dacă am voi a întrebuința pentru curățirea dinților periuțe, apoi să fie moale de păr de capră, pentru ca să nu să vatăme ginginea, și să nu să încrunte. Cel mai bun prav de dinți este cărbunele de lemn pisat mărunt; însă periuța de dinți și pravurile numai atunce să se întrebuințeze, după ce s-au așezat pe dinți mâl, și alte necurățenii; iar după ce s-au făcut această curățire, apoi iarăș să începem a întrebuința clătirea gurei cu apă, mai ales după ce luăm doftorii, pentru că aceste de multe ori au în sine materii iuți, acre, seau sărate.

2. La masă pe lângă carne să mâncăm totdeauna și pâne, spre a împiedeca întrarea bucățelelor de carne între dinți, fiind că acele lesne încep a putrezi și pricinuesc cel perit la dinți. Tot pentru acest sfârșit să scobim dinții îndată după masă cu o scobitoare, din care cele mai bune sânt penele ascuțite, pentru că să îndoesc, iar după aceste vin cele de lemn, și în sfârșit cele de metal, precum vârvurile furculițelor, și a boldurilor, care sânt cele mai răle dintre toate.

Igiena dintilor

3. Să nu mâncăm bucate nici prea răci, nici prea fierbinți, nici prea acre, prea amară și prea sărate. Mâncând mult zahar, seau alte lucruri dulci se negresc dinții și se vatămă.

4. Să nu mestecăm bucatele numai pe o parte, ci pe amândouî părțile deopotrivă, pentru că prin aceasta acii carii să întrebuințează la mestecare, să slăbesc mai curând, iar de acii carii nu se întrebuințează, lesne să pot lipi rămășițuri de bucate.

5. Să ferim dinții de oricare puternică opintire, precum de stricarea nucilor, a sâmburilor de cireșe, de ăere cu dinții a strunelor și a ațelor, de scoaterea dopurilor ș.a. fiindcă prin aceste să aduce cea mai mare vătămare a zmalțului dinților. Tot asemine vătămare pricinuește și multa tragere a tiutiunului; la care împregiurare dinții să negresc și să slăbesc.

6. Să ne ferim de grabnica schimbare a temperaturei aerului, precum și de aburii metalici, iar mai ales de acii a argintului viu.”

Sursa: Biblioteca Academiei Române – filiala Iași

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: