Tipărituri vechi

românești sau despre români

Istoria Sindipii (povești orientale)

Istorie Sindipii

Istorie Sindipii (manuscrisul românesc de la Biblioteca Academiei Române nr. 3388)

f.9

f.9

Ms. rom. BAR 3388 (scris de dascălul Alexandru Athanasiu în târgul Piatra în 1784; traducere din greacă):

Un om oarecare avea o pasire de grăiia cu graiul omanesc, carea pasire să numeaște elineaște […] papagal; și ținându-o în cușcă, o învăța să păzească lucrurile casei lui și porunci cu taină să ia sama să vază cănd va lipsi el de acasă ce va face muiarea lui să-i spue. Și așa bărbatul porunci pasirii, să duse într-o cale […]

Ms. rom. BAR 1436 (scris de dascălul Costea din Șcheii Brașovului în 1703):

„Un om avea o pasăre; și grăiia ca și omul cu limba și să chiiamă anume papagalo; și o ținea în cușcă și era învățată să grăiască ca și oamenii. Și stăpânu-său îi zicea foarte tare să caute și să socotească când el să ducea departe de acasă și porâncind stăpânu-său papagoliei, când să ducea la neguțătoriia lui. Iar stăpâna pasărei au fost având ibomnic și au fost viind în casă pe taină și să culca cu dânsa. Și știia și slujnica ce avea. Și pre cât să zăboviia bărbatul ei, ibomnicul tot au fost mergând de să culca cu fămeaia. Iar deaca au venit bărbatul muierei de unde au fost dus au întrebat pe papagalo:
– Ce ai văzut a muierei meale să-m spui.
Și pasărea îndată au început a-i spune ce au făcut fămeaia lui, precum în toate nopțile să culca cu ibomnicul ei. Iar bărbatul ei, auzind așa, i-au giunghiiat într-inimă foarte rău și o au urgisit și n-au mai vrut săsă mai împreune cu dânsa. Iar fămeaia lui ș-au preupus pre slujnică că au spus bărbatului de câte au făcut și au chemat pre slujnica sa cu mânie și cu amar i-au zis:
– Cu adevărat ai spus bărbatului mieu?
Iar slujnica să jura precum n-au spus jupânu-său nimica. Numai zise:
– Să știi că papagalo au spus toate faptele tale.
Iar fămeaia, auzind așa, au gândit să facă un meșteșug pasărei ca să o scoață de minciună. Și au luoat cușca stăpână-sa de unde era și o au pus într-alt loc. Și au pus aproape de cușcă o piiatră de râșniță și toată noaptea întorcea. Și pasărea, auzind sunetul pietrei, i-au părut că tună. Și iar au pus înaintea pasărei o oglindă și tot să căuta în oglindă și-i părea că fulgeră. Și au muiat un bureate în apă și l-au spânzurat desupra cușcăi și să clătiia bureatele și o stropiia și-i părea că ploao toată noaptea. Și pasărea să ascundea în unghiurile cușcăi, părându-i că tot tună și fulgeră și ploao. Și a doao zi să scoală stăpânul pasărei și s-au dus la pasăre și au început a o întreba ce au văzut astă noapte. Iar papagalo au zis:
– Astă-noapte tunete și fulgere și ploaie și nu m-au lăsat să văz nimica ce au făcut într-această noapte.
Iar stăpânul pasărei, auzind acealea cuvinte a pasărei, au sămuit că de câte au grăit de nici unele nu easte adevărate, că într-această noapte de câte au zis de nici unele n-au fost, ce pasărea bârfeaște, că nici n-au plouat, nici n-au tunat, nici n-au fulgerat. Și câte au grăit de fămeaia mea, toate sânt minciuni. Aceaste fapte umblând și făcând să-și tocmească vina și rușinea, toate aceastea le-au făcut.”

f.13

f.13

Ms. rom. BAR 3388:
Era o fămeae, care avea un ibovnic, și îl iubeia pre el foarte. Și acela era din slujitorii împărăteaști. Iară într-una din zile trimise slujitoriul pre sluga lui la fămeaia aceaia să o întrebe de va fi vreame […]

Ms. rom. BAR 1436:
„Că au fost o fămeaie și avea ibomnic și-l foarte iubiia. Și era slugă împărătească și avea și o slugă ibomnicul muierei. Și au trimis ibomnicul pre sluga sa la fămeaie să știe: fi-va vreame să meargă și stăpânu-său să să culce cu dânsa? Iar aceaea fămeaie, fiind foarte rea și iubeață, au iubit și pre sluga și-l nevoia să să culce cu dânsa. Și, grăbindu-l să să culce cu dânsa, s-au zăbovit să meargă la stăpânu-său să-i spuie că e vreamea să meargă. Deci, ibomnicul s-au dus la ibomnica sa, văzând că nu mai vine sluga. Și văzând ibomnica sa că vine ibomnicul său și l-au cunoscut și au ascuns pre feciorul să nu-l vază stăpânu-său și muiarea au ieșit înaintea ibomnicului său și s-au adunat cu dânsul. Și fiind împreună fămeaia cu ibomnicul său și pre feciorul l-au ascuns. Deci, într-aceaea dată au venit și bărbatul fămeiei; și văzând pre bărbatul său că vine, să mira ce va face: pre ibomnicul său să-l ascunză în cămară, ce acolo au ascuns pre sluga ibomnicului său și să mira ce va face. Și gândind cum va face meșteșug să scape, au zis fămeaia ibomnicului său:
– Scoate-ț sabiia din teacă și cu mânie mare ține sabiia în mâna ta și cu mânie suduiaște-mă pre mine. Și ieșind afară, să nu grăiești nimica cătră bărbatul mieu.
Și așa au făcut ibomnicul, precum l-au învățat muiarea, țiind sabiia goală a mână și ieșind afară suduind pre fămeaie.
Deci el au întrebat:
– Cumu-i de rândul acestui om de au venit la casa noastră cu sabiia goală și te suduiaște pre tine?
Iar muiarea, știind multe, au răspuns bărbatului său:
– Omul cel strein, ce l-ai văzut cu sabiia goală în mână ieșind afară, el alergând dupre sluga lui ca să-l ajungă să-l taie și sluga au întrat în casa noastră ca să-l ascunz să nu-l taie. Și mie mi s-au făcut milă și l-am ascuns în cămară. Deci stăpânu-său l-au văzut că l-am ascuns, ce pentru aceaea mă suduia pre mine, iar pre fecior, precum vezi, l-am scăpat de moarte.
Iar bărbatul muierei au întrebat:
– Unde e feciorul?
Iar muiarea au zis:
– Easte în cămară.
Deci bărbatul au zis cătră fecior:
– Văzut-ai ce bine ț-au făcut muiarea mea că te-au ascuns de stăpânu-tău și nu te-au tăiat?”

Sursa imaginilor: fotocopii de la Biblioteca Academiei Române – filiala Iași, după originalul aflat la București (ms. rom. BAR 3388)

Sursa transcrierii pentru ms. rom. BAR 1436: Alexandra Moraru, Magdalena Georgescu, Cele mai vechi cărți populare în literatura română. Floarea darurilor. Sindipa, București, 1996

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: