Tipărituri vechi

românești sau despre români

Primele istorii ale Americii în limba română

Istoria Americai, 1795

„Istoriia Americăi, cuprinzând un perilipsis a aflării ei, țerimoniile bisericești și politicești, începutul legilor, a lor tagme și desidemonii, rănduelele cărmuirii, firele și obiceiurile lăcuitorilor ei; adunată din deosăbite cărți, a celor mai vrednici de credință istornici, și acum întăi tălmăcită în dialectul moldovenesc, prin osteneala smeritului Gherasim Arhimandrit Mitr. Iașului; închinată prea sfințitului Episcop al Romanului Kiriu Kiriu Antonii. Tomul 2. 1795”

Sursa: Paul Cernovodeanu, Ion Stanciu, Imaginea lumii noi în Țările Române și primele lor relații cu Statele Unite ale Americii până în 1859, București, 1977

Descoperirea Americii, Buda, 1816

„Descoperirea Americii, o carte foarte folositoare. Alcătuită de Ioann Hainrih Campe [Joachim Heinrich Campe, Die Entdekkung von Amerika, 1781]. Acum întâiu de un iubitoriu de neamul românesc pre românie tălmăcită, și dată afară la lumină. Tomul I. Cu 4 figuri. Cu toată cheltuiala lui Nicola Nicolau din Brașov, dată în tipariu. La Buda. Crăiasca Tipografie a Universitatei din Peșta. 1816”

„Însemnarea Cinstiților Prenumeranți la cartea aceasta după A. B. din Iaș”. Lista continuă pe încă 12 pagini cu abonații din Roman, Brașov, Sibiu, Făgăraș, București, Focșani, Banat, Buda și Pesta.

„Însemnarea Cinstiților Prenumeranți la cartea aceasta după A. B. din Iaș”. Lista continuă pe încă 12 pagini cu abonații din Roman, Brașov, Sibiu, Făgăraș, București, Focșani, Banat, Buda și Pesta.

„Preaosfințitul și dreptcredinciosul Arhiepiscop și Mitropolit a toată Moldavia Kir Veniamin … 5
Preaosfințitul și dreptcredinciosul Episcop al Hușului Kir Meletie … 2
Cuviosul Părinte Sofronie Arhimandritul Râșnei … 1
Părintele Ioann Ecclisiarhul la Sfânta Mitropolie … 1
Părintele Nicolae Ieromonahul Sfintei Mitropoliei … 1

A
Marele Spatariu Arghiri Cozea … 1
Marele Agă Alexandru Beldiman … 2
Dumnealui Cinstitul Alexandru Popovici Canțelist la C.C. Aghenție … 1
Dum. Cinst. Ananie Cuzanu … 1
Dum. Cinst. Alexandru Teodori … 15”

Sursa: www.dacoromanica.ro

Single Post Navigation

Lasă un comentariu