Tipărituri vechi

românești sau despre români

Fiziologul – copia lui Costea Dascălul din Șcheii Brașovului (1693)

44 v

Leul easte împărat tuturor gadinilor și are și el 3 lucruri ale lui foarte mari. Întâi, cât fată leoaica cățeii, iară ei sânt morți 3 dzile până vine tată-său, leul, și suflă pre puii lui și atunci înviadză. Alta easte rândul leului: când doarme leul, el cu un ochiu doarme și cu altul să străjuiaște de vânători, ca să nu-l afle adurmit, să-l prinză.

Așea și tu, omule, când beai și mănânci și când dormi, adu-ți aminte și te deșteaptă și să-ț fie ție gândul la Dumnedzău // și să te străjuiești de diavolul, ca să nu te înșeale și să te prinză fără veaste.

47 r

Stratocamilul easte pasăre mare și când oauo oul, îl lasă în apă și-l cloceaște cu ochii și tot caută pre el; iară de va căuta într-altă parte, ea strică oul. Și easte un șearpe lung de 50 de coți și mearge la stratocamil și stă și el lângă pasăre, doară cum va căuta spre el stratocamilul, să strice oul.

Așea și tu, ome, să te păzești de dracul că tot stă lângă tine, doară are întoarce omul să caute spre el și spre năravul lui, până te va dobândi și pre tine, și pre sufletul tău, ca să-l ducă în iad.

Pilda vâlturului. Vâlturul easte împărat tuturor pasărilor și trăiaște 100 de ani fără grije. Și, deaca îmbătrânește, el orbeaște și i să zgârceaște piscul supt barbă și nu să poate hrăni și să suie foarte sus și să duce la Iordan și cade acolo; și să spală în Iordan și-i cade peanele și piscul și unghile și iase afară și șeade pre o piatră 40 de dzile și-i cresc  peanele și piscul și unghile și iară să suie în sus și iase la lume.

Așea și tu, omule, deaca ți să înmulțesc păcatele, iară tu să te duci la duhovnic să te ispoveduiești de păcate, // că Iordanul easte ție beseareca și soarele easte ție rugăciunea, iară înălțimea easte postul, iară tinereațele easte învățătura popei.

48 v

Boul easte în slujba omului și easte prost și tot gândeaște bine omului. Și are și el pizmă la inima lui și easte și curvariu. Și când va afla stârvul boului, iară el plânge și strigă tare și dzice: Doamne, crez! Acesta încă au fost bou ca și mine și astăz au murit!

Așea și tu, ome, căce nu socotești că din pământ ești și iară în pământ veri mearge, că nu petreci pre vecinul tău la moartea lui cu lacrimi plângând. Și să-ți aduci aminte că și tu veri muri, ce să mărești pre Dumnedzău pururea.

Preveghetoarea easte pasăre mică și cu glas mare și frumos; și-ș face cuibul gios și face pui și îi pare bine și să roagă lui Dumnedzău dzua de 12 ori și slăveaște pre Svinția Sa.

Așijderea și ție, ome, cade-ți-să necontenit să dai laudă lui Dumnedzău în toată vreamea ca și acea pasăre mică, ca să dobândești milă de la Domnul nostru, Iisus Hristos, acum și pururea și întru veacii nesvârșiț. Amin.”

Sursa imaginilor:

Istoria literaturii române. Vol. I (1400-1780), București, 1964 (pe www.dacoromanica.ro)
V. Guruianu, Magdalena Georgescu, Cele mai vechi cărți populare în literatura română. II. Fiziologul. Archirie și Anadan, București, 1997

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: