Tipărituri vechi

românești sau despre români

Aventurierul scoțian William Lithgow în Transilvania și Țara Moldovei (1616)

Ediția din 1770

Ediția din 1770

395

„O descriere a Transilvaniei:

Această țară este așa de înconjurată de munți înalți și de netrecut, încât nu sunt decât cinci trecători pentru a pătrunde în ea, ceea ce o face foarte puternică și de necucerit. În interior se află o vale bogată sau o câmpie de 30 de mile lungime și 6 mile lățime, împodobită cu șase orașe frumoase. Cel mai de seamă dintre ele este Brașovul, apoi Alba Iulia și Sibiu. În interior, povârnișurile munților se înalță lin chiar până la vârf, ceea ce face ca țara să fie arătoasă și plăcută ochilor și pământul să fie cel mai bine rânduit, în compunerea sa, din Europa. Căci pe câmpia încununată de munți nu crește decât grâu, secară, orz, mazăre și fasole. Și pe jumătate din dealuri sau pe poalele lor sunt numai vii și sate nesfârșite, iar spre înălțimile înconjurătoare cele mai depărtate se află numai pășuni pentru vaci, oi, capre și cai și desișuri de păduri. Și este astfel orânduită încât fiecare regiune îndestulează pe cealaltă, căci cei din sate îndestulează celelalte două părți cu alimente și acestea, la rândul lor, le îndestulează cu vinuri, vite, unt și brânză; ele schimbă între ele toate cele de trebuință, după nevoile lor.

Aici am găsit pretutindeni o populație foarte îndatoritoare și prietenoasă și am auzit oamenii de rând vorbind adeseori latinește și tot astfel fac, în mod obișnuit, toți ungurii.

Locuitorii de aici sunt toți protestanți, cât despre voievodul sau principele lor, Gabriel Bethlen, nu l-am văzut, căci zăcea bolnav de febră la Alba Iulia. Această provincie este un principat liber și totuși se află într-o anumită privință sub autoritatea sultanului.

Dar acum, părăsind această țară creștină și trecând prin pasul de miazănoapte

396

al dealurilor zise de la hotarul de miazănoapte sau munții nordici, am intrat în Moldova unde, ca urare de bun sosit, am fost înconjurat, în mijlocul unei păduri de pe hotar, de șase ucigași, unguri și moldoveni. Scăpând cu viață după multe rugăminți, mi s-au furat șaizeci de ducați ungurești de aur și toate veșmintele mele turcești, lăsându-mă gol de tot, decât doar mi s-au dat înapoi patentele mele, hârtiile și scrisorile pecetluite.

După ce au făcut aceasta, pentru mai marea lor siguranță, m-au dus la o parte și cu trupul gol mi-au legat strâns mijlocul cu curmei de tei de un stejar și brațele tot astfel la spate, jurându-se că dacă voi chema în ajutor sau le voi stânjeni planurile înainte de apusul Soarelui, se vor întoarce și mă vor ucide, dar mi-au făgăduit sa-mi dea drumul atunci.

Dar făcându-se noapte și ei uitându-mă, am rămas aici până la ziuă cu mare frică de lupi și de mistreți. Atunci, cu voia lui Dumnezeu, am fost liberat de niște ciobani care, îmbrăcându-mă cu un suman de al lor lung și vechi și dându-mi de mâncare, unul din ei m-a dus la cinci zile de acolo la domnul ținutului, baronul de Starhulds, un protestant moldovean, la care am petrecut cincisprezece zile. Și aici am fost despăgubit cu prisosință de toate pierderile mele prin dărnicia lui și a rudelor și prietenilor lui din vecinătate. Și n-au vot să mă lase să pătrund mai adânc în țară, pentru că turcii sunt bănuitori față de străini, dat fiind că au smuls țara numai de puțin timp de la un principe creștin, cu care am stat la Constantinopol, în casa lui Sir Thomas Glover, ambasadorul. Am ascultat de sfaturile boierului și aducându-i toate mulțumirile cuvenite pentru grija lui binevoitoare față de mine, am fost trimis cu o călăuză care m-a condus două zile printr-o parte din Podolia, regiunea cea mai de sus a Poloniei, în hotar cu părțile tătărești.”

William Lithgow legat de copac

William Lithgow legat de copac

Sursa traducerii: Călători străini despre Țările Române, vol. IV, București, 1972 (pe www.dacoromanica.ro)

Sursa imaginilor: William Lithgow, Travels and voyages, through Europe, Asia, and Africa, for nineteen years, Edinburgh, 1770 (University College London)

Single Post Navigation

2 thoughts on “Aventurierul scoțian William Lithgow în Transilvania și Țara Moldovei (1616)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: