Tipărituri vechi

românești sau despre români

Document papal din 1234 cu privire la românii din episcopia Cumaniei

Papa Grigore al IX-lea sfătuiește pe Bela, fiul și coregentul lui Andrei al II-lea regele Ungariei, să readucă pe românii (Walati) din Cumania sub ascultarea episcopului catolic al Cumaniei.

1234 Noiembrie 14, Perugia

Gregorius episcopus etc. carissimo in Christo filio. B. regi, primogenito regis Ungarie, salutem etc. In Cumanorum episcopatu, sicut accepimus, quidam populi, qui Walati vocantur, existunt, qui etsi censeantur nomine christiano, sub una tamen fide varios ritus habentes et mores, illa committunt, que huic sunt nomini inimica. Nam Romanorum ecclesiam contempnentes non a venerabili fratre nostro … episcopo Cumanorum, qui loci diocesanus existit, sed a quibusdam pseudo episcopis Grecorum ritum tenentibus universa recipient ecclesiastica sacramenta, et nonnulli de regno Ungarie, tam Ungari, quam Theutonici et alii orthodoxi, morandi causa cum ipsis traseunt ad eosdem, et sic cum eis, quia populus unus facti cum eisdem Walathis eo contempto, premissa recipiunt sacramenta, in grave orthodoxorum scandalum et derogationem non modicam fidei christiane. Ne igitur ex diversitate rituum pericula proveniant animarum, nos volentes huiusmodi periculum obviare, ne prefati Walathi materiam habeant pro defectu sacramentorum ad scismaticos episcopos accedendi, eidem episcopo nostis damus litteris in mandatis, ut catholicum eis episcopum illi nationi conformem provida deliberatione constituat sibi iuxta generalis statuta concilii vicarium in predictis, qui ei per omnia sit obediens et subiectus. Contradictores etc. usque compescendo. Cum autem tu tamquam princeps catholicus ad commonitionem dilecti filii nostri I. Prenestini electi, tunc apostolice sedis legati, prestito iuramento promiseris, te omnes inobedientes Romane ecclesie in terra tua ad obediendum eidem ecclesie compulsurum prout confecte super hoc tue littere continebant, ac eidem electo viva voce promiseris, quod prefatos Walathos compelleres ad recipiendum episcopum, quem eis ecclesia ipsa concesserit et assignare sibi de redditibus tuis, quos ab eis percipis, sufficientes redditus et honestos, sicut idem electus nobis exposuit, regalem excellentiam rogamus, monemus et hortamur attente, ac in remissionem tibi iniungimus peccatorum, quatenus cum te non deceat in regno tuo huiusmodi scismaticos sustinere, ac ea, que promisisti, deo grata et hominibus sint accepta ne faceas irrita, que de tuis labiis tam laudabiliter processerunt, ea studeas efficaciter adimplere, ita quod ex hoc placeas Regi Regum, et nos sinceritatis tue zelum possimus dignis in domino laudibus commendare. Datum Perusi XVIII Kal. Decembris, pontificatus nostri anno octavo.

„Grigore episcopul etc., prea iubitului nostru fiu întru Hristos, regelui Bela, fiul întâiu născut al regelui Ungariei, mântuire etc. După cum am aflat, în episcopatul Cumanilor sunt niște oameni care se numesc Walati, care, deși după nume se socot creștini, îmbrățișând diferite rituri și obiceiuri într-o singură credință, săvârșesc fapte ce sunt potrivnice acestui nume. Căci, nesocotind biserica romană, primesc toate tainele bisericești, nu de la venerabilul nostrum frate… episcopul Cumanilor, care e diecezan al acelui ținut, ci de la niște pseudo-episcopi, care țin ritul Grecilor, iar unii, atât Unguri, cât și Teutoni, împreună cu alți dreptcredincioși din regatul Ungariei, trec la dânșii ca să locuiască acolo și astfel, alcătuind un singur popor cu pomeniții Walati, nesocotindu-l pe acesta <episcopul Cumanilor>, primesc susnumitele taine spre marea indignare a dreptcredincioșilor și spre o mare abatere a credinței creștine. Așa dar, pentru ca din felurimea riturilor să nu se ivească o primejdie pentru suflete, noi – în dorința noastră de a preîntâmpina această primejdie – și ca să nu aibă susnumiții Walati cuvânt din lipsa <săvârșirii> tainelor de a se îndrepta către episcopii schismatici, dăm prin scrisoarea noastră numitului episcop porunca de a le orândui, pentru nevoile de mai sus, după chibzuită consfătuire și potrivit rânduielilor conciliului general, un episcop catolic potrivit acelui popor, care să-i fie vicar pentru acestea și care să-i fie ascultător și supus în toate, silindu-i prin pedepse bisericești, fără drept de apel pe cei care s-ar împotrivi. Deoarece, însă, tu ca un principe catolic, la îndemnul iubitului nostru fiu, Iacob <episcop> ales de Preneste, pe atunci legat al scaunului apostolic, i-ai făgăduit sub jurământ că vei sili pe toți neascultătorii față de biserica catolică din țara ta să se supună acestei biserici, după cum arăta scrisoarea ta întocmită în această privință și după cum ai spus și prin viu grai aceluiași <episcop> ales, că vei sili pe susnumiții Walati să primească pe episcopul pe care zisa biserică li-l va fi dat și că din veniturile pe care le strângi de la ei îi vei da și <episcopului> venituri îndestulătoare și potrivite demnității sale, după cum ne-a înștiințat numitul <episcop> ales. Rugăm pe înălțimea ta regală, o sfătuim și o îndemnăm stăruitor și-ți poruncim spre iertarea păcatelor tale ca, întrucât nu se cade ca tu să rabzi în regatul tău astfel de schismatici și să lași neîmplinite făgăduielile atât de plăcute lui Dumnezeu și binevenite oamenilor, ce au purces într-un chip vrednic de laudă de pe buzele tale, să te străduiești a le aduce pe de-a întregul la îndeplinire, ca astfel să poți fi pe placul regelui regilor și noi să putem lăuda râvna sincerității tale prin vrednice laude întru Domnul. Dat la Perugia în a optesprezecea zi înainte de calendele lui Decembrie, în al optulea an al păstoriei noastre.”

Sursa: Documente privind Istoria României. Veacul: XI, XII și XIII. Seria C. Transilvania. Vol. I (1075-1250), București, 1951 (pe www.dacoromanica.ro)

Single Post Navigation

6 thoughts on “Document papal din 1234 cu privire la românii din episcopia Cumaniei

 1. vfsoft on said:

  Deci pe la 1234 denumirea de român nu exista inca

  • Exista cu siguranță, dar străinii ne numeau valahi, volohi, olahi, blaci. Într-un manuscris din sec. XIV, păstrat la Vatican (care va fi scanat probabil pentru biblioteca lor digitală la un moment dat), sunt menționați „rumeni” în regiunea noastră. Apoi, un document papal tot din sec. XIV îi numește pe românii din Ardeal și Țara Românească „romani olahi”. Nu am fotografii deocamdată.

   • vfsoft on said:

    Totusi din punct de vedere documentar cuvintele român, rumân, Teara Romaneasca… apar dupa intemeierea Tarii Romanesti si nu mai devreme. Am citit tot ce am prins si cam asta reiese, restul nu pot fi decat supozitii. Cel mai vechi document care mentioneaza cuvantul roman este totusi in limba româna, in Scrisoarea lui Neacsu de la 1521. Mai vechi de atat nu am gasit documente.
    Chiar si dvs sustineti acelasi lucru. Documentul de care spuneti pe care inca nu il aveti dar va cred 100% este plasat tot dupa intemeierea Tarii Romanesti pe la 1330.

    Pe mine m-a frapat alt lucru, de ce numele tarii noastre este identic cu adevaratul nume al imperiului bizantin purtat vreo 1500 ani? Denumirea „Imperiu bizantin” este o inventie istorica in schimb numele adevarat care apare si pe zeci de harti medievale este culmea chiar Romania.
    Si coincidentele nu se opresc aici. Din documentele aflate in actele patriarhale rezulta ca la 1359 la solicitarea domnitorului Alexandru cel Bun s-a infiintat de catre patriarhul Constantinopolului Mitropolia Ungro-Vlahiei pentru a se delimita de influenta catolica. Dovada e chiar scrisoarea prezentata in acest articol ca se faceau presiuni pentru catolicizarea valahilor.
    E momentul inceperii influentei Constantinopolului.
    La 1453 Constantinopolul este cucerit de turci.
    La 1521 Scrisoarea lui Neacsu urmata ulterior de zeci de alte documente unde apar din ce in ce mai des cuvintele român, rumân, Teara Romaneasca, limba Romaneasca… pe care si dvs le-ati publicat.
    Pe la 1800 dispare brusc de pe harti denumirea de Romania (bizantina) si apare o perioada „Romania/Rumelia” dupa care definitiv apare doar Rumelia iar in acelasi timp pe la 1862 apare pe hartile lumii Romania lui Cuza.
    Toate aceste lucruri ma duc cu gandul ca termenii de roman, ruman, romania… sunt termeni aparuti sub influenta bizantina imediat dupa intemeierea Tarii Romanesti si Moldovei in sec 14.
    Sa fie totusi o legatura intre termenii de roman, ruman, romania si Bizant? E prea mare coincidenta.

   • Da, este o legătură simplă și firească. Toate aceste cuvinte, ca și altele, care au avut o evoluție paralelă (armân, romanș, romei, Rum, Romagna, etc.) sunt moșteniri de la Imperiul Roman. Am postat un document de la Ștefan cel Mare (sec. XV) în care se vorbește de doi oameni pe care-i chema Bodea. Pentru a fi distinși, unul era numit „sârbul”, iar celălalt „rumârul”.

    România (Rumunia/Rumânia, inițial) înseamnă pur și simplu „țara românilor”/„spațiul locuit de români”/„totalitatea românilor”, ca și Țara Românească, dar e o versiune simplificată. Exista și înainte de 1800 „rumânie”/„românie” cu sens de limba română:
    https://tiparituriromanesti.wordpress.com/tag/romanie/

    Apoi, cu alt sens, rumânie, adică statutul țăranului aservit în Muntenia.
    Atenție, Alexandru cel Bun nu domnea în Valahia la 1359.

 2. vfsoft on said:

  Scuze, din viteza am gresit. Una am gandit si alta am scris. Evident era vorba de Alexandru Basarab si nu Alexandru cel Bun.
  Ce am vrut sa spun e ca e posibil ca denumirile de roman, ruman, romania, teara romaneasca… sa fi aparut numai dupa intemeierea Tarii Romanesti la 1330 si nu cu vreo 1000 de ani inainte. Pana atunci habar n-am, romanii din Tara Romaneasca erau probabil daci, geti, vlahi … nu stiu… mai trebuie sa mai citesc.
  Nu stiu dar am impresia ca cineva ne-a bagat pe gat aceste denumiri si noi de fapt suntem altceva si ne-am uitat numele adevarat.
  Ati facut si o compilatie cu aparitiile cuvintelor vlah, valah, … in manuscrise?

 3. Pingback: Noul euxin nr. 18 / 2020 | MihaiFloarea's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: