Tipărituri vechi

românești sau despre români

Pravila căsătoriei, Cernăuţi, 1816

Pravila sau lege a căsătoriei pentru toate țările nemțăști moștinitoare a Monarhiei Austricești. Care scoțindu-să din Carte Legilor, sau Pravililor de obște părgărești, sau țivilești, s-au tipărit spre întrebuințare a Duhovnicilor osebit, sub privighiere publica. Cernăuți. S-au tipărit la Peter Eckhardt privileghiet Tipograf a Bucovinii, la anul 1816.

Despre Pravila sau Dreptu a Căsătoriei. Capu al Doile a Cărții Întăi a Cărții Pravililor de obște părgărești

„1. Potrivirile familiilor să întemeiază prin Contractul căsătoriei. În Contractu de căsătorie adeverescu doao persoane de osebită parte, adecă: de parte bărbătiască, și fămeiască după pravila boința a lor, ca să trăiască unu cu altu nedespărțit întru o soțietate, să facă copii, să-i criască, și să ajute unul pre altul.

2. Dintru o logodna, sau o făgăduința dată mai înainte spre a să căsători, care ori supt ce feliu de împrejurări, sau tocmele s-au făcut, nu să naște nice o datorie pravilnică judecătoriască nici datorie spre însuși închiere căsătoriei, nice spre înplinire acelor, despre care s-au făcut tocmala, la întămplare cănd una sau alta parte s-au tras înapoi de la Logodna.

3. Numai ace parte, care nu au dat temelnică pricină spre tragere înapoi de la Logodna, poate a-și cere înplinire pagubei adevărate, care poate ia dovedi, cum că îi s-au pricinuit din aceasta tragere înapoi.

4. Contractu de Căsătorie poate a-l închie fiește cine, căruia nu stă în cale smintiala legiuită.”

Sursa: http://www.dacoromanica.ro/

Consultați alfabetul chirilic românesc

Publicitate

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: